Consuminder maar(t) 1: De boodschappen!

By Financieel onafhankelijk in 10 jaar! - maart 01, 2015

Iedere maand maken wij 500 euro over naar onze boodschappenrekening. Hier moeten wij de gehele maand mee doen. Toch kwam het regelmatig voor dat wij niet uitkwamen met dit bedrag. Absurd natuurlijk, we zijn maar met zijn 2-en! Daarnaast werd er regelmatig eten in de vuilnisbak gegooid; het was over datum of niet meer bruikbaar. Dat kan anders. Komende maand zijn onze doelen voor de boodschappen:

- Geen eten weggooien
- Maximaal 350 euro besteden aan boodschappen
- Vers koken; geen gebruik van pakjes en zakjes!
- Een weekmenu opstellen; bedenken wat we gaan eten.

Aan het eind van de maand gaan we kijken of we echt 150 euro over hebben. Als dat lukt, gaat dat natuurlijk naar de spaarrekening als buffer voor onze aflossing op de hypotheek!

 Tips om goedkoop boodschappen te doen: 1. Zorg ervoor dat je geen honger hebt wanneer je naar de supermarkt gaat. Wanneer je honger hebt ben je geneigd meer te kopen. De supermarkt weet dit en speelt hierop in door bijvoorbeeld het brood af te bakken in de supermarkt. De lekkere baklucht zorgt ervoor dat mensen eerder broodjes gaan kopen. 
 2.  Werk met een boodschappenlijstje en wijk hier niet van af. Kijk voor het maken van het lijstje eerst naar de folder van de supermarkt (wellicht zijn deze week de worteltjes in de aanbieding terwijl jij andijvie wilde eten). 
 3.  Kies een slim tijdstip om je boodschappen goedkoop te doen. Vaak worden zaterdagmiddag aan het eind van de middag vleeswaren goedkoper verkocht en gaat het in de aanbieding. Ook de marktkoopman wil op het einde van de marktdag liever van zijn vis af dan dat hij het weer naar huis moet meenemen. Een korting is dan snel gekregen. 
 4.  Doe in de supermarkt je boodschappen in een mandje in plaats van een winkelwagentje. Hierdoor krijg je sneller het gevoel dat je veel gekocht hebt en wordt de prikkel om meer te kopen minder sterk. 
 5.  Blijf prijzen vergelijken, ook al zijn producten in de aanbieding. Er zijn supermarkten die met grote advertenties aangeven dat een product in de aanbieding is terwijl dit product bij een andere supermarkt normaal geprijsd al goedkoper is. 
 6.  Een andere tip om te besparen is deze: de goedkoopste boodschappen haal je bij de goedkoopste supermarkt! De Aldi en de Lidl staan hier om bekend. Blijf wel altijd de prijzen van de verschillende producten vergelijken. Door altijd bij dezelfde prijsvechter boodschappen te doen loop je het minst kans om te duur uit te zijn met je boodschappen. 
 7.  Probeer het aantal keren dat je boodschappen doet zo laag mogelijk te houden. Bijvoorbeeld één maal per week of één maal in de twee weken. De verse dingen koop je dan één maal per week apart op de fiets. Hoe minder keren je boodschappen doet hoe kleiner de kans op impulsaankopen. 
 8. Koop geen kant-en-klaarmaaltijden en ga niet naar de snackbar of pizzeria. Zelf friet frituren is veel goedkoper en gaat ook vaak nog eens veel sneller. Wanneer je één maal in de week friet of een pizza haalt levert zelf frituren of het afbakken van een pizza al snel een voordeel op van honderden euro’s per jaar. Zelf eten bereiden is dus meestal goedkoper en gezonder! 
Hoeveel besteed jij iedere maand aan de boodschappen? Ben je tevreden over dit bedrag? 


 • Share:

You Might Also Like

15 reacties

 1. Mag ik nog een klein tipje geven? Check de prijs per kilo of per liter. Dan ontdek je meteen waarom je nooit meer op de aanbiedingen van A-merken hoeft te letten....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij ons 4 personen. Wij leggen er 250€ voor opzij en soms gaan wij er iets overheen. Stuk minder dan 500

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier ongeveer 400 euro per maand voor vier volwassenen (1 vrouw, 3 mannen). Jongste zoon en ik moeten glutenvrij eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier met 2, we geven nu bijna 400 per maand uit aan boodschappen,inclusief hondenvoer.
  We kopen vlees/vleeswaren bij de slager, groenten en fruit bij de groenteman dus bij de supermarkt kopen we niet veel meer. Uiteraard zijn we zo wel duurder uit maar dat is een bewuste keuze die we gemaakt hebben.
  Wij zijn momenteel tevreden met dit bedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou,inmiddels is ons budget anders, we hebben nu 330 per maand, waarvan 30 voor de honden, 10 voor benzine en 10 voor kadootjes. Dus 280 voor de verder boodschappen.

   Verwijderen
 5. Goed om te lezen dat het voor anderen zelfs met een lager bedrag haalbaar is om boodschappen te halen. Dit motiveert ons extra om ons streefdoel te behalen. Bedankt voor jullie reacties!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier met 4 komen we aan 700,- . Grote eters (2 pubers rond 1.95m), 1 1/2 brood, kleine kilo aardappelen, ruime kilo groenten, 8 stuks fruit (2 mandarijnen telt als 1) gaan er zeker door per dag. Vlees, zuivel e.d. bio. Vaak vis en veel noten. Restjes worden bewaard, er gaat zelden iets weg. Kom er evengoed niet altijd mee uit. Als het moet worden bio winkel/bakker/slager/groenteman 'ingeruild' voor de supermarkt, dat zou al flink schelen. Pien

  BeantwoordenVerwijderen
 7. €500 voor 2 personen vind ik veel. Hier zouden we het eenvoudig redeen met €350. En dan reken ik ook drogisterijartikelen en wasmiddel ed. mee.

  Succes met deze uitdaging. Goed plannen is volgens mij de sleutel.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Maximaal €300 per maand, meestal rond de €260. Voor 2 volwassenen en een dreumes :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Even niets over geld uitgeven enzo. Jullie werken allebei fulltime. Ik weet uit ervaring (van vroegah) hoe lastig het is om heel concequent elke dag vers te koken zonder zakjes. Is het een tip om als jullie koken meteen voor twee of drie dagen te koken? Kun je gelijk gebruik maken van aanbiedingen in grootverpakkingen. In plaats van drie dagen achter elkaar hetzelfde te eten kun je bijvoorbeeld een dag tussendoor iets anders eten en/of invriezen voor een volgende keer. Betje Praktisch heeft een hele goede oplossing. Met een beetje fantasie kun je denk ik het jouwe eruit halen wat je nodig hebt: https://tipsvanbetje.wordpress.com/2014/06/06/wecken-voor-singles/
  Misschien wel even doordenken en een beetje toepasbaar, ook zonder wecken. Wij zijn met z'n vieren thuis en ik probeer ook minstens één dag in de week voor twee dagen te koken. Meestal plan ik op een drukke dag een "opwarmdag". Soepen en stoofschotels zijn ideaal hiervoor. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij hebben een eet-budget van €300/mnd, met z'n tweeën. Dat is inclusief één maal per maand uit eten.

  Net als Ikke, kook ik ook vaak voor meer dan één dag. Ik vries dingen in die handig zijn om te ontdooien en op te warmen als snelle maaltijd, en toch zonder pakjes en poedertjes. Ik kook gezond, met zo min mogelijk toevoegingen. We doen niet bijzonder goedkoop, maar het is al een beetje goedkoper zonder pakjes en poedertjes, eigenlijk. Gewoon met basisingrediënten koken. Verder kopen we vlees en vis, waar mogelijk in de aanbieding, maar we besparen er niet op.

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik denk dat als je een weekmenu maakt er al diverse punten op je lijstje overbodig zijn. Je koopt de spullen van je weekmenu en de zuivel, het brood en overige zaken. Zet dit op je boodschappenlijstje en éénmaal per week haal je alles. Daarnaast is ah vaker goedkoper dan Lidl of Aldi. Goed de prijzen in de gaten houden. Bij ah kun je op de site zo de prijzen aflezen. Deze voorlopig even achter je boodschappen noteren als je naar de lidl gaat. Daar waar het goedkoper is, dan kopen. Basic is vaak goedkoper dan lidl.
  Wij zijn met 4 personen (inmiddels allemaal volwassen eters) en ik heb 100 euro per week als budget.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. hai, Leuke blog! Wij - 2 volwassenen - geven tussen de 300 - 400 per maand uit aan boodschappen (eten, schoonmaak en drogist) Drank aparte pot. Ik heb lijsten gemaakt in excel met supermarkt, inhoudsgewicht en prijs erbij. Zo kan ik met behulp van excel de kilo/literprijs berekenen en zien welk product waar het goedkoopste is. Dit was een gouden greep. Je gokt zelf vaak verkeerd. Dat is niet altijd de Aldi. Ik lees elke week de folders en stel mijn weekmenu op naar aanleiding daarvan.Ik kook niet uit pakjes of potten. Wel diepvries groenten (Basic AH!). WIj zijn 14/15 jaar geleden begonnen om onze uitgaven te monitoren, ook weer met excel. Het eerste jaar gegokt met enig beraad en verstand wat we per onderdeel uitgaven (dachten uit te geven) en hielden uitgaven en inkomsten bij. Dat was echt een eye opener! We schrokken ervan! Gaven we echt zoveel uit aan cadeaus? Eten? Drank? Ik kan het iedereen van harte aanbevelen. Ik pin op mijn supermarkten dag een vast bedrag en dat is het. Wat over is, gaat naar een spaarpot. Pinnen in de winkel is shoppen met een bodemloze portemonnee! Succes met je blog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik geloof direct dat het een eyeopener is. Wij zijn nu ook 2 weken bewust bezig met onze uitgaven en ik schrok best wel hoeveel geld er 'zomaar' uitgegeven wordt. Ik denk dat hier veel in te besparen is! Ga je meerdere winkels af of doe je de boodschappen bij 1 winkel?

   Verwijderen
  2. hai, het is een proces, we hebben echt jaren geschaalfd en het budget aangepast. Heel leerzaam! Ik ging deze week naar de aldi en jumbo. De appels waren bij AH in de aanbieding, maar goedkoper bij de aldi.De trostomaten waren ook in de aanbieding bij AH, maar goedkoper bij de Jumbo. Er was niets in de bonus van AH die ik wilde voor de voorraadkast. Vorige week wel, basic shampoo! Ik kocht 6 flessen en heb voor 2,40 euro nu schoon haar tot eind van het jaar. De week daarvoor hema tandpasta ingeslagen 2 halen 1 gratis. Ik werk niet op vrijdag en dat is mijn boodschappendag. Aanstaande vrijdag kan mijn supermarkttoer weer een hele andere zijn natuurlijk. Het wordt een sport! Internet is superhandig voor prijzen en folders, je moet er wel de tijd voor nemen. Nu pluk ik de vruchten van mijn excellijsten.

   Verwijderen