Eyeopener hypotheek

By Financieel onafhankelijk in 10 jaar! - februari 25, 2015

In 2008 kochten hubby en ik onze eerste koopwoning. Als 22-jarige student had ik geen benul wat een hypotheek nou werkelijk was. Op advies van vrienden en familie werd ons aangeraden om te kopen; een huis kopen betekende immers winst maken bij verkoop. De bank was royaal, we sloten een hypotheek van 224.000 euro af. De hypotheek zag ik als huur; het grootste deel van onze hypotheek was ook nog eens aflossingsvrij.

En toen was het 2013. Her en der hoorden we over mensen met een restschuld. De crisis had toegeslagen. Ons huis stond flink onder water. We losten eenmalig af, waardoor onze hypotheek nog 208.000 euro was. Nog steeds ver onder water, maar het gaf al iets meer rust. In 2013 gaf hubby aan te willen verhuizen naar een centralere plek in Nederland. Hij was het vele reizen voor zijn werk zat, het begon hem op te breken. We hakten de knoop door en zetten ons huis in de verkoop. In 6 weken tijd was hij verkocht, maar wel voor 186.000 euro. Een flinke restschuld dus, welke wij gelukkig van ons spaargeld konden betalen. Maar wat deed dat zeer. Een klap geld aflossen aan...niets?

Toen wij in 2013 op zoek gingen naar onze nieuwe woning keek ik al heel anders naar het afsluiten van de hypotheek. De hypotheek mocht niet te hoog zijn en de lasten moesten te dragen zijn. Uiteindelijk hebben wij een prachtige woning gevonden, helemaal ons plekje. We hebben geen extra kosten meegefinancierd, alleen de 333.000 als aankoopbedrag. Direct na het zetten van de handtekening hebben we een plan gemaakt om ons huis af te lossen. Een situatie als bij de verkoop van onze vorige woning willen wij nooit weer!

Nu
Ondertussen ben ik 28 jaar, werken wij beide fulltime en komt er bij beide een mooi salaris binnen. We leven bewust, zonder daarbij te besparen op de voor ons belangrijke dingen in het leven. We hebben een buffer waar wij een minimum bedrag over hebben afgesproken. En daarnaast een plan van aanpak voor het aflossen van onze hypotheek. Want een restschuld als bij onze vorige woning; NEE, bedankt!

 

 • Share:

You Might Also Like

3 reacties

 1. Een heel nieuwsgierige vraag: waarom hebben jullie zo'n hoge hypotheek genomen? De grote besparing is meestal te doen op de aankoopprijs. En jullie lijken bijzonder goed na te denken, dus ik ben benieuwd naar de redenen achter jullie huizenkeuze.
  Het midden van het land is vaag, maar nergens een goedkope regio. Dus dat je hoger uitkomt dan je vorige huis, uhuh, best logisch.
  Met de hoge aan koopprijs zet je jezelf een soort van "vast" (= niet FO) voor een groot aantal jaren. Is dat een bewuste keuze geweest toen? Of is het FO verhaal later gekomen? (En verhuizen is ook niet altijd een makkelijke of goede oplossing, zo kan het dan ook weer liggen)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 333.000 euro, wow groot bedrag. Maargoed midden van het land kent vast andere prijzen dan hier in het noorden van het land.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Grappig! Wij hebben een vergelijkbaar verhaal. Ongeveer zelfde leeftijd en ook in 2008 een huis gekocht en met verlies moeten verkopen. (Oef) En nu veel wijzer opnieuw begonnen een paar jaar terug. Gelukkig is onze hypotheek niet zo hoog als die van jullie, maar we doen ook ons best extra af te lossen. Gaat wat minder snel dan bij jullie, want we hebben een gezin, maar we doen ons best. Ik ga zeker meelezen met jullie :)

  BeantwoordenVerwijderen