Financieel onafhankelijk?!

By Financieel onafhankelijk in 10 jaar! - februari 24, 2015

Financiële onafhankelijkheid kan voor iedereen een andere betekenis hebben, een ander bedrag zijn of een geheel andere waarde hebben.

‘Wanneer je op je gemak je leven kunt leiden, zonder je druk te hoeven maken over financiën en het geld het werk voor jou doet en niet andersom, pas dan kun je zeggen: Ik ben financieel onafhankelijk!’

Dit kan betrekking hebben op verscheidene categorieën mensen. Van levensgenieters, tot spaarders en van extremisten tot idealisten. Het hoeft ook geen betrekking te hebben op je eigen bankrekening – alhoewel dit vaak wel het geval is. Mensen kunnen ook financieel vrij zijn wanneer ze in het bezit zijn van geen of vrij weinig materiële producten, maar om het gros te informeren, leg ik de nadruk op financiële vrijheid in de zin van het rustig kunnen leven en het teren op je eigen geld, zonder je druk te maken over het feit dat het op kan raken. Bij financiële vrijheid gaat het niet om rijk worden. Het gaat erom dat jij een comfortabel leven kunt leiden en zoals al eerder gezegd, dit bedrag is voor iedereen verschillend.

Uitleg van de regels

 

Het klinkt allemaal leuk die financiële vrijheid, maar laten we eerlijk zijn, dit is niet voor iedereen weggelegd. Financiële onafhankelijkheid bereik je niet door rustig op je kont te zitten wachten tot het je komt aanwaaien. Nee, in het begin moet je hier hard voor werken en er moeite insteken. Later gaat wordt dit makkelijker en zul je – vanzelfsprekend – je hier niet meer druk over hoeven maken en heb je financiële vrijheid gerealiseerd.

Wat bedoel ik met ‘je moet er veel werk in steken’. Ik bedoel hiermee te zeggen dat het begin vaak het moeilijkste is. Je zult nieuwe routines gaan aannemen, misschien zelfs een geheel nieuwe levensstijl en dat is voor je brein soms nog knap lastig deze routines om te gooien. Ik vertel dit, omdat ik wil benadrukken dat iedereen het KAN, maar niet iedereen het WIL. Pas wanneer je dit wilt, zullen de regels voor jou duidelijk en gemakkelijk worden.

De regels 

 

Regel 1:
Het is belangrijk om je uitgaven te verkleinen. Als jij op een maandelijkse basis 1500 euro uitgeeft aan de dingen die jij nodig (of niet nodig) hebt gedurende die maand, zul je een manier moeten vinden om die uitgaven te verkleinen. Kijk wat je kunt schrappen en waar je kunt inkrimpen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je vaste lasten niet gaat betalen of gaat uithongeren.

Stel, je uitgaven bestaan alleen uit vaste lasten en boodschappen en dat is ook het maximale bedrag dat je kwijt kunt. Er is geen ruimte om te krimpen in andere uitgaven. Wat kun je dan doen: Je kunt overstappen naar goedkopere merken met de boodschappen, zuiniger doen met gas, water en licht of zelfs proberen af te dingen op de prijs die je moet betalen. Wees creatief, bedenk iets.

Regel 2:
Naast het verkleinen van je uitgaven is het ook belangrijk om je inkomsten te vergroten. Wanneer je werkt (dit is een actief inkomen) zul je moeten zorgen dat je meer gaat verdienen. Laat zien wat je waard bent op je werk, kies er een andere baan naast of kies überhaupt een andere baan. Er zijn genoeg mogelijkheden te bedenken om meer geld te generen en wat we zojuist hebben besproken, betreft het actieve inkomen, het werken op uurbasis. Het is een mogelijkheid om zo geld te verdienen, maar de beste manier is om geld passief te verdienen. Een passief inkomen krijgen.

Regel 3:
Een passief inkomen verkrijg je door het geld voor jou te laten werken. Je werkt niet meer op uurbasis, zoals je bij een baan doet. In feite, wat ze hier doen is jou leven bepalen. Jouw baas zegt indirect: jij werkt dan en dan voor mij en ik bepaal wanneer jij naar huis mag om je partner en/of kinderen en familie te zien. Je baas kan bepalen wanneer jij moet werken en jij moet je daar maar op aanpassen. Wat je dus kunt doen is een passief inkomen krijgen.

Regel 4:
Maar door alleen deze regels braaf toe te passen kom je er natuurlijk niet. Het is ook de bedoeling dat je van binnen verandert.  Je leest deze blog nu en waarschijnlijk denk je: dit is best veel werk en hoe pak ik dit aan? Makkelijk, doordat je al zo ver bent gekomen is je mind al een klein beetje verandert en de wil om financiële onafhankelijkheid te genereren vergroot. Je bent er natuurlijk nog niet, maar door hier iedere dag een aantal uur mee bezig te zijn (fysiek en/of mentaal) zal het uiteindelijk in je onderbewuste zakken en het als vanzelf gaan. Als jij je eerste overwinning ziet, zal het gemakkelijker worden door te gaan.


Regel 5:
Durf je overwinningen te vieren. Er wordt tegenwoordig veel te weinig feest gevierd. Mensen zijn veel te kritisch op zichzelf en durven zichzelf niet te complimenteren met hun eigen overwinningen. Wanneer je dit wel doet, zul je gemotiveerd worden om door te gaan en trots op jezelf te zijn. Je creëert meer zelfvertrouwen, waardoor je onafhankelijker wordt. En uiteraard leidt dit tot financiële onafhankelijkheid! Als jij je overwinningen viert, geeft dit een signaal aan je hersenen die vervolgens dan denken dat jij een heleboel kan. Vier je successen!

Regel 6:
Het is niet de bedoeling dat al je inkomsten bij je blijven, want wanneer je dit doet, zul je nooit geheel financieel onafhankelijk worden. Waarom niet? Wanneer je al het geld dat je ontvangt, zowel actief als passief, niet durft uit te geven, omdat je anders bang bent dat je al het geld kwijt raakt en nooit financieel vrij wordt, dan zul je het ook nooit worden. Want, het is de bedoeling dat je durft uit te geven / investeren. Zoals de omschrijving financiële onafhankelijkheid al liet weten, moet je je niet druk maken over je financiële status. En als je alles bij je houdt en op je centen let, doe je dit wel. Het is dus belangrijk dat je uiteindelijk ook geld uitgeeft. Investeer het, zij het in jezelf of bijvoorbeeld een project dat je al jaren hebt willen doen.

 • Share:

You Might Also Like

14 reacties

 1. Heb je toegevoegd aan mijn lijst met bloggers, leuk om je te volgen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor je reactie op mijn blog. Wij hebben niet echt een termijn afgesproken. We lossen zo veel af als we kunnen (en willen) missen. Ik heb je toegevoegd aan mijn leeslijst. Succes met aflossen!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed om te horen. Daarmee sla je volgens mij ook de spijker op zijn kop; zoveel mogelijk aflossen als je wilt missen! Jij ook veel succes!

   Verwijderen
 3. Kleiner en goedkoper wonen zou een eerste grote stap kunnen zijn op weg naar je doel. Zou een hoop tijd schelen denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie Ineke. Ik denk inderdaad dat kleiner wonen absoluut de snelste weg zou zijn naar ons doel. Maar wij willen graag, mits mogelijk, in dit huis ons doel behalen. Hopelijk lukt het.

   Verwijderen
 4. Knap hoor!
  Ik had een kleine opmerking bij passief inkomen: dat is toch alle inkomen waar je niet elke dag voor hoeft te werken? Dus zowel inkomen uit bijv. beleggingen (geld voor je laten werken) als inkomen uit een boek of octrooi (eenmalig werk dat lang door blijft renderen)?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb je een financiele situatie voor ogen waarbij jullie jezelf FO noemen? Als je (passieve) inkomen je uitgaven dekt? Als je je hypotheek hebt afgelost? als...?
  Dan heb je een concreet bedrag om naartoe te werken. Werkt voor veel mensen erg motiverend (en ik gun jullie erg dat jullie het halen)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben ook benieuwd! Je blog gaat natuurlijk over financieel onafhankelijk in 10 jaar. Als ik het zo lees willen jullie in 7 jaar van de aflossingsvrije hypotheek af, maar wat hoop je dan te bereiken in 10 jaar? Is dat wat je zelf noemt financieel onafhankelijk?

  Succes, ik ben benieuwd hoe het verder gaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voor ons is financieel onafhankelijk zijn als wij niet meer afhankelijk van de bank zijn en ons huis echt eigen bezit is. Daarnaast houden wij een buffer aan welke belastingvrij gespaard mag worden. Ons doel is om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van de staat of een bank. Het liefst zijn wij zo min mogelijk loonslaaf van een werkgever en hebben weer meer tijd voor onszelf en misschien in de toekomst wel een gezin. Mom4life, in de laatste 3 jaar willen wij ook de annuïteitenhypotheek volledig afgelost hebben. :) Het lijkt ons een mooi doel om naar toe te werken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja als DAT: "Voor ons is financieel onafhankelijk zijn als wij niet meer afhankelijk van de bank zijn en ons huis echt eigen bezit is" je doel is om zonder de bank verder te kunnen dan is dat misschien haalbaar voor jullie en zou je de titel van je blog eens moeten herzien. F.I. = Financial Independence is toch iets heel anders. Dan moet je inderdaad heel vlug die molensteen van je 3 hypotheken kwijtraken om je verdiensten ofwel geld uit arbeid in iets anders te investeren en dat voor je te laten werken. Je ambities zijn iets te hoog gegrepen vrees ik gezien je situatie want je zou minimaal 25.000 tot 30.000 euro schoon in het jaar over moeten houden om je 3 hypotheken in 10 jaar te voldoen en dan pas mag of kan je voor je 'zelf' aan het werk. Wij zitten in die laatste situatie maar zelfs nu met een berg aan vast inkomen uit arbeid van circa 55.000 euro netto per jaar (!) op 1 inkomen wordt het in Nederland toch nog lastig om passief inkomen te genereren inclusief het in eigendom hebben van een huis van zeg 300.000 Euro. [mits je steelt of erft :-) ] Dus je zou een keuze moeten maken, of het 1 of het ander. Lastig he? Maar neem het telwerk maar eens er hand. Wij hadden nog niet de helft aan hypotheken van die van jou wegens inbreng eigen geld en nu een NIEUW modern huis vrijwel onderhoudsvrij en het duurde bij ons zelfs nog 8 jaren om er vanaf te komen. Wij hebben in ons 4 persoons huishouden iets minder dan 2000 euro per maand nodig voor een gewoon huishouden inclusief alles (sinds eind 2011 bij gehouden) en dan doen we heel veel zelf en zijn we lang niet voor alles afhankelijk van derden om onze benodigdheden steeds met ons zuurverdiend geld te moeten betalen. Ik geef het je te doen om in Nederland passief 2000 Euro per maand te genereren, ik weet wel hoe dat moet maar ook daarvoor is gewoon (veel) geld nodig wil je ook nog eens onafhankelijk van banken, beurshandelaren of verzekeraars zijn want die steken sowieso een flink percentage in eigen zak. We zijn nu gelukkig onafhankelijk van hen maar we moeten er wel nog steeds voor werken. Daarbij komt hoe ouder je wordt hoe lastiger het wordt om hard te werken, ervaring in je werk helpt enorm om routine te hebben maar het is lang niet alles. Eens heb je er genoeg van. Het is hier geen Amerika, alles is hier gewoon duur zoals je weet alle internet blogs van die Amerikanen met hun F.I. ten spijt. Natuurlijk, je kunt naar de sterren reiken maar wees realistisch met je doelen het is hier al meer gezegd gelukkig en ben ik dit keer niet de boeman :-)

   Verwijderen
 8. Lijkt mij erg ambitieus ;) maar super dat jullie het gaan proberen. 2/3 van je hypotheek hebben afgelost in 10 jaar levert zeker een hoop vrijheid op. Met als gevolg minder hoeven werken etc. Financiële onafhankelijkheid zou ik het (zelf) nog niet willen noemen, maar het scheelt enorm!
  Super hoor, en veel succes!
  Ik ga meelezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goed streven! Wij hebben een vergelijkbaar doel over 10 jaar en ongeveer dezelfde leeftijd als jullie. Verschil is dat onze hypotheek nog niet de helft van die van jullie bedraagt, maargoed, we verdienen ook wat minder. Heel veel succes, ik ga jullie volgen! En wat houden jullie als buffer aan? De vrijstelling vermogen?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hi, leuke blog! ik ga je in de gaten houden.

  Wij hebben ook een soort gelijk doel. Hier hebben we ook een blog van gemaakt met een duidelijk stappenplan:

  http://financieelonafhankelijkworden.nl/

  Dit gaat misschien iets verder dan jullie uiteindelijke doel maar ik zie veel raakvlakken!

  Ik neem aan dat je bij regel 6 uitsluitend bedoeld investeren en niet zozeer geld uitgeven?

  BeantwoordenVerwijderen