Sparen

By Financieel onafhankelijk in 10 jaar! - februari 27, 2015

 Spaardoel en automatisch sparen

 

Het is verstandig om van tevoren een spaardoel te bepalen. Dit kan een leuke vakantie of een nieuwe auto zijn, maar ook een financiële buffer voor het geval je met onvoorziene kosten te maken krijgt. Wanneer je voor een specifiek doel spaart, spaar je vaak gemotiveerder dan wanneer je ‘zomaar’ spaart. Bovendien weet je dan hoeveel geld je bij elkaar moet sparen om je doel te bereiken.
Je kunt er ook voor kiezen om elke maand automatisch te sparen voor het spaardoel. Dit houdt in dat je elke maand een vast bedrag op je spaarrekening zet. Hierdoor is de verleiding minder groot om het geld aan andere zaken uit te geven.

Hoeveel je kunt sparen en bankvergunning

 

Ben je van plan om de komende periode een bedrag te gaan sparen? Dan is het verstandig om in kaart te brengen hoeveel je daadwerkelijk kunt sparen. Dit kun door alle inkomsten en uitgaven van een bepaalde periode op een rij te zetten. Het verschil is het bedrag dat eventueel, indien je niet met onvoorziene uitgaven te maken krijgt, gespaard kan worden.

Tot slot is het verstandig om de bankvergunning van de bank te controleren. Beschikt een bank over een bankvergunning van De Nederlandsche Bank? Dan voldoet hij aan de eisen van DNB en valt de bank onder het depositogarantiestelsel. Dit garantiestelsel garandeert in geval van faillissement spaartegoeden tot 100.000 euro. Sparen bij een bank met een DNB bankvergunning is dus een stuk veiliger.

Ons spaarplan

   

Wij hebben onze financiën (hypotheek, sparen en betalen) bij een grote bank in Nederland neergezet. Dit vinden we prettig, alles bij elkaar. Lekker overzichtelijk. Hubby en ik hebben deels gescheiden financiën. Hierdoor zijn wij financieel onafhankelijk van elkaar als onze relatie uit zou gaan. We hebben  afgesproken dat als er kinderen komen, we alles op 1 hoop gaan gooien.

Op dit moment hebben we een gezamenlijke spaarrekening waar wij ons vakantiegeld en maandelijks 200 euro op storten. Deze spaarrekening gebruiken wij voor het betalen van onze vakanties en het extra aflossen van de hypotheek. Zo nodig kunnen hier ook onvoorziene uitgaven van betaald worden.

Daarnaast hebben wij beide onze eigen spaarrekeningen.Gemiddeld sparen we 1000 euro per maand. Eind december kijken we altijd hoeveel spaargeld we boven de belastingvrije voet zitten.  Dit bedrag gebruiken we voor een extra aflossing op onze hypotheek.Op dit moment zitten wij al boven de belastingvrije voet. Onze verwachting is dat we aan het eind van het jaar een flinke aflossing kunnen maken, maar we houden hierbij altijd een slag om de arm...

De rente op onze spaarrekeningen is op dit moment laag. Rond de 1/1,2%. Het rendement wat wij erop halen is dus minimaal.

Hoe hebben jullie je spaargeld vastgezet? Hoeveel spaargeld willen jullie direct beschikbaar hebben voor onvoorziene uitgaven?


http://1.bp.blogspot.com/-_XRWIYwl2jY/UPXTtVEMUBI/AAAAAAAAAt8/oUG6kRYQnWY/s640/Loesje.jpg

 • Share:

You Might Also Like

5 reacties

 1. Ons doel is 10.000 noodpot (doorlopend, als er een beroep op gedaan wordt, wordt die als eerste weer aangevuld), 10.000 voor een begrafenis (dat klinkt misschien gek, maar we hebben zeer direct meegemaakt dat het fijn is als dat soort dingen geregeld zijn + we kunnen de begrafenisverzekering opzeggen). Daarnaast wat frutselpotten die lopende het jaar opgaan ... verbouwen, vakantie en natuurlijk aflossen.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat een begrafenispotje helemaal niet gek is. Wij hebben het ook meegemaakt dat we een flink bedrag voor de begrafenis van een naaste moesten betalen. Met liefde gedaan, maar dat willen wij een ander niet opdringen. Voor ons staat daar dus ook een potje voor!

   Verwijderen
 2. Wij hebben de spaarrekeningen van de kids bij r-abo. Eigenlijk een soort lopende spaarrekening. Zoonlief spaart daar ook zelf. Dan zilvervlootsparen bij de re-gio bank. Deposito's bij m-on-ey you van 1,85% en 1,75%. Altijd meer dan r-abo.
  Zelf hebben wij het bij r-abo en my en inter-polis. (spaarpolissen) Beschikbaar hebben wij een 10.000 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe bevalt m-oney y-ou? Wij zitten ook bijde R-abo. Voor de rente hoeven we het niet te doen, maar we vinden het wel prettig om alles bij elkaar te hebben!

   Verwijderen
  2. MY bevalt mij prima. Hebben spaarrekeningen daar. Schrijven snel genoeg over naar onze lopende rekening bij de i.n.G. Website van MY werkt net zo handig als die van elke andere bank. Alles bij elkaar hoeft van mij niet.

   Verwijderen