Consuminder maar(t) 14: budget voor verjaardagscadeaus

By Financieel onafhankelijk in 10 jaar! - maart 14, 2015

Menigmaal hebben wij een discussie gehad over hoeveel geld we willen spenderen aan een verjaardagscadeautje. Met een grote familie willen wij geen onderscheid hierin maken. We hebben daarom afspraken gemaakt over de hoogte van het bedrag wat wij willen besteden per verjaardag.  Wij hebben de volgende afspraken gemaakt:

- (groot)ouders: 25 euro per verjaardag
- broers/zussen: 20 euro per verjaardag
- neefjes/nichtjes: 15 euro per verjaardag
- vrienden: 0 euro (we sparen met zijn allen een vast bedrag om ieder jaar een leuk uitje te doen)

Met een klein rekensommetje komen we tot de volgende uitgaven per jaar:

4 x 25 = 100 euro
8 x 20 = 160 euro
10 x 15 = 150 euro

Voor familie geven wij in totaal dus 410 euro per jaar uit aan verjaardagscadeautjes. Dit hebben wij er graag voor over. Ik vind het leuk om iedereen een persoonlijk cadeau te geven. En als ze graag geld willen, ook prima! Soms zijn er speciale wensen en gaan we iets verder af van het oorspronkelijk bedrag.

Voorheen hadden we hier geen afspraken over, maar we merkten dat de verplichte cadeaulijstjes voor de neefjes/nichtjes bij 1 familielid werkelijk de spuigaten uitliepen. De cadeaus begonnen voor een neefje van 1 jaar oud vanaf 50 euro. Ik merkte dat  het mij tegen het hoofd stootte. Zelf vind ik het leuk als iemand op mijn verjaardag komt, een cadeautje is leuk, maar niet verplicht. Ik vind het vooral gezellig als mensen de moeite doen om te komen. De cadeaus zijn maar bijzaak.

Doordat deze schoonzus nogal actief was met het maken verlanglijstjes met dure cadeaus hebben wij dus een verjaardagsbudget ingesteld. Hoe doen jullie dit? Hebben jullie vaste bedragen voor verjaardagen?

  • Share:

You Might Also Like

0 reacties