Consuminder maar(t) 18: Ziektekosten

By Financieel onafhankelijk in 10 jaar! - maart 18, 2015

De grootste besparing op jouw ziektekosten kan je natuurlijk in december maken. Dat is het moment om opnieuw naar de zorgverzekering te kijken. als je hiermee bezig gaat, is het belangrijk om op een aantal punten te letten.

1. Kies voor een vrijwillig eigen risico

Naast het verplicht eigen risico van - in 2015 - 375 euro, bieden verzekeraars een vrijwillig eigen risico aan. Wanneer je hiervoor kiest ontvang je een korting op de zorgpremie. Hoeveel korting je krijgt is afhankelijk van de zorgverzekeraar, maar dit kan oplopen tot 25 euro per maand. Het nadeel is wel dat als je zorg nodig hebt je meer uit eigen zak moet betalen, voordat je recht hebt op zorg vanuit de basisverzekering.

2. Ga bewust om met medicijnen

Sommige zorgverzekeraars voeren een preferentiebeleid op het gebied van medicijnen. Als ze dat doen gaat het geneesmiddel niet ten koste van je eigen risico. Dat gebeurt wel als mensen op advies van hun arts het duurdere geneesmiddel slikken.

3. Stap over naar een zorgverzekeraar met een goedkopere basisverzekering

Een prijsverschil van maandelijks 10 euro scheelt voor twee personen toch weer 240 euro per jaar.

4. Kies een naturapolis

Een naturapolis is vaak goedkoper dan een resistutieverzekering. Daarbij hebben zorgverzekeraars afspraken gemaakt voor de zorg met ziekenhuizen of specialisten. Hier moet je dan naar toe om de kosten vergoed te krijgen. Nadeel van de naturapolis als basisverzekering is dat je minder keuze hebt in zorgverleners en als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, krijg je mogelijk niet alle kosten vergoed.

5. Kijk goed of het zin heeft een aanvullende verzekering af te sluiten

Als je veel sport en het risico op blessures groot is, kan een verzekering voor fysiotherapie handig zijn. Zou je zwanger willen worden, dan kan een aanvullende verzekering ook handig zijn. Heb je al kinderen? En heeft er een een beugel nodig? Dan is het verstandig een aanvullende verzekering voor orthodontie te nemen. Reken van tevoren uit of de kosten van bijvoorbeeld de fysiotherapeut opwegen tegen de premie die je in een jaar betaalt.

Jonge, gezonde mensen die weinig tot geen zorg nodig hebben, hebben geen aanvullende zorgverzekering nodig. In de basisverzekering wordt immers alle noodzakelijke zorg vergoed.

6. Vraag zorgtoeslag aan

In 2015 gaat de zorgtoeslag voor de laagste inkomens omhoog. Mensen met hogere inkomens zullen juist minder toeslag gaan ontvangen. Pas aan het eind van het jaar worden de bedragen bekendgemaakt. De verwachting is dat de zorgtoeslag in dezelfde mate wordt verhoogd als de zorgpremie duurder wordt.

7. Sluit een collectieve ziektekostenpolis af

Een collectieve ziektekostenpolis kan schelen op de premies. Dat kan via de werkgever, de sportvereniging of maatschappelijke organisaties zoals de FNV of een van de ouderenbonden.

8. Check de staat van je gebit

Heb je een goed gebit? Dan is een tandartsverzekering meestal niet nodig. Ga je alleen jaarlijks op controle en incidenteel naar de mondhygiëniste? Bereken dan of je niet goedkoper uit bent als je dat zelf betaald.

Ben jij tevreden over jouw ziektekostenverzekering? Waar ben jij aanvullend voor verzekerd? Zelf heb ik een budgetpolis bij Ander.zorg inclusief tandartsverzekering. De extra kosten voor de tandartsverzekering haal ik er altijd uit, omdat  ik 2 x per jaar naar de tandarts ga.

 • Share:

You Might Also Like

3 reacties

 1. Nog een: Als je nu vast gaat sparen, kun je je premie volgend jaar in een keer betalen. Scheelt vaak ook een paar euro (bij ons een kleine 60 euro). Het vraagt wat discipline, want je moet wel zelf je geld apart zetten.

  Nomoskar

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat ook geld scheelt is per jaar betalen ipv per maand. Bij onze ziektekostenverzekering scheelt dit 3% (ong. 75 euro), toch mooi meegenomen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou de zorgtoeslag is juist omlaag gegaan. Bij mij tenminste wel en ik verdien 1270 euro, dus ik denk dat die info niet helemaal klopt, of ik moet ineens in de hogere inkomens vallen. ;)

  BeantwoordenVerwijderen