Consuminder maar(t) 5: Energie besparen

By Financieel onafhankelijk in 10 jaar! - maart 05, 2015

Om heel eerlijk te zijn zij wij ons te weinig bewust van de energie die wij dagelijks verbruiken. Doordat mijn vriend in de ICT werkt, hebben wij veel computers in huis. Om hem af te remmen heb ik een maximum van 5 computers ingesteld. Hij heeft een eigen werkruimte op onze zolder, waardoor ik de apparaten gelukkig weinig zie. Toch gebruiken ze wel veel stroom. De komende periode gaan wij ons energieverbruik iedere dag noteren en kijken hoe wij minder energie kunnen verbruiken.  Per maand betalen wij 173 euro aan voorschot aan de energieleverancier. Hopelijk kunnen we door het bewuster omgaan met energie wat geld terugkrijgen aan het einde van het jaar.

10 tips om energie te besparen

1. Gebruik geen gloeilampen, kies voor spaarlampen
2. Breng tochtwering aan bij deuren en ramen, zo voorkom je dat koude lucht naar binnen waait
3. Laat de was buiten drogen of binnen op een waslijn, in plaats van in de wasdroger

Wasmachine: 32 euro per jaar besparen Kies een machine met een capaciteit die past bij je huishouden Een energiezuinige wasmachine verbruikt ongeveer 20 procent minder elektriciteit dan een model van 8 jaar oud. Koop een wasmachine met energielabel A, wasresultaat A en droogresultaat A Was altijd met een volle trommel
4. Haal opladers en adapters van bijvoorbeeld telefoons en laptops uit het stopcontact. Zeker oudere opladers (die warm worden) verbruiken veel energie.
5. Zet elektrische apparaten niet op stand-by, maar uit
6. Gebruik tijdens het koken een deksel op de pannen
7. Doe de lichten uit in kamers waar je niet bent
8. Zet de themostaat een graadje lager en doe daarvoor in de plaats een warme trui aan
9. Vergeet niet de thermostaat een uur voordat je naar bed gaat alvast laag te zetten. De kamer blijft zolang nog warm, maar je stookt niks.
10. Was op lagere temperaturen. Vrijwel alle wasmiddelen wassen goed schoon op 30 graden. Dat is veel zuiniger dan wassen op 60 graden.

Stand-by

Ruim tien procent van het elektriciteitsverbruik in huis gaat op aan verbruik van apparaten die stand-by staan. Veel huishoudens hebben smartphones, iPads en grote televisies. Juist hier kan je veel op besparen.

Op video en audio kan je 63 euro besparen per jaar. Kijk je digitaal? Houd je decoder in de gaten. Sommige kastjes gebruiken per jaar meer stroom dan je wasmachine Kies voor een energie-efficiënt scherm, zoals een lcd-led televisie, met een diameter die niet groter is dan een kwart van de kijkafstand. Een groter scherm kijkt minder fijn en verbruikt meer energie. Stel daarnaast energiebeheer in, zodat uw computer bij pauzes direct in de slaap- of sluimerstand gaat. Sluit de computer met printer aan op een stekkerdoos met schakelaar, zodat je na gebruik alles in één keer van de stroom kunt hale.

Bronnen: Energiewacht, E.on en Essent

Welke tips heb jij om het energieverbruik te verminderen? Ben jij je bewust hoeveel energie je op een dag verbruikt?


 • Share:

You Might Also Like

5 reacties

 1. Ik heb een aantal maanden terug een extra schakelaar gezet bij de decoder van de digitale tv omdat ik overdag vaak hoorde dat die decoder lawaai maakte (alsof er een schijf in draaide) en warm aanvoelde zelfs als de tv niet aan stond. Ik noteer al jaren wekelijks het energieverbruik en ik 'zag' duidelijk een daling in het elektriciteitsverbruik sinds ik die schakelaar ertussen zette. Als we nu tv willen kijken, moeten we eerst de schakelaar aanzetten en dan duurt het enkele min vooraleer de decoder is opgestart en we tv kunnen kijken. De paar min wachten zijn me de besparing aan elektriciteit waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik weet niet wat 5 computers precies aan energie verbruiken, maar het verschil tussen onze €80 en jullie € 173 per maand is fors. Gezinssamenstelling is gelijk. Dus het lijkt me dat jullie kunnen besparen. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoog voorschot! Hier zal zeker wel wat winst in te behalen zijn. Hier zitten we op 130€ met 2 volw, 3 kinderen.
  Zo'n schakelaar helpt zeker in het sluipverbuik van computers.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi! Ik ben bang dat je zult gaan schrikken van het verbruik van de computers... dat deden wij in elk geval wel! Wij hebben een eigen bedrijf aan huis met beiden een computer, en een server die 24/7 draait. Dit waren eerst drie servers, eea was slecht georganiseerd. In eentje zat bv een processor die 130 watt verbruikte. Dat is dus ruim 3 kwh per dag, €22.50 per maand, alleen al de processor! Gewoon stuk voor stuk door meten, ben benieuwd naar je ervaring!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Standby gebruikt inderdaad energie, maar het is ook bekend dat een stekker die in het stopcontact zit, ook staat het apparaat uit OF zit er niets aan de andere kant (bijvoorbeeld een oplader) Soms nog 15 euro aan stroom 'eet' op jaarbasis. Oftewel, als je de stekker niet gebruikt, bespaar door de stekker uit het stopcontact te halen als dit kan.

  BeantwoordenVerwijderen