Consuminder maar(t)6 : Wassen

By Financieel onafhankelijk in 10 jaar! - maart 06, 2015

Kleine wasjes, grote wasjes, stop ze in de.. wasmachine! Iedereen kan het liedje vast wel meezingen. Alleen zijn kleine wasjes in de wasmachine bijzonder prijzig. Het goed vol maken van de trommel bespaart veel in de kosten. Wij hebben wel een wasmachine, maar geen droger. Op zolder hebben wij een eigen washok waar we alles op het rek te drogen hangen. Dat scheelt al een hoop aan energiekosten (die worden wel verbruikt door de computers op zolder ;) )In het kader van consuminder maar(t) hierbij een aantal tips om goedkoop en energiezuinig te wassen.

Wasmachine

Tip één is meteen al de meeste voor de hand liggende, namelijk om de wasmachine goed vol te laden. Een volle wasmachine betekent namelijk minder wasbeurten per jaar. Dat scheelt al veel water en ook energie. Het opwarmen van het water in de machine kost namelijk de meeste energie.

Temperatuur

Tip twee heeft dan ook te maken met het opwarmen van het water. Aangezien dit de meeste energie kost, kun je hierop makkelijker besparen door op een lagere temperatuur te wassen. Je kan veel was rustig op 30 graden wassen, terwijl je wasgoed toch schoon wordt. Door je wasgoed op deze temperatuur te wassen kun je tot 40 procent energie per wasbeurt besparen.

Wassen op 60 graden kost twee keer zoveel energie, als wassen op 40 graden. Wassen op 90 graden zelfs drie keer zoveel.

Aangezien het opwarmen van het water de meeste energie kost, is zelfs een lang wasprogramma op 30 graden een beter idee dan een kort wasprogramma op 60 graden.

Katoenwas 5 kilo in A-label wasmachinekosten per wasbeurt elektriciteitkosten per wasbeurt water
30 graden0,080,08
40 graden0,130,08
60 graden0,240,08
90 graden0,400,08

Drogen

Wasgoed buiten laten drogen in plaats van de droger te gebruiken, kan ook al leiden tot 16 procent besparing op je totale energiegebruik. Natuurlijk is het niet altijd weer om je was buiten op te hangen, maar je was binnen laten drogen aan een wasrek is uiteraard ook een oplossing.

Centrifugeren in de wasmachine, voordat de was in de droger gaat, bespaart energie. Het komt immers al droger de wasmachine uit en centrifugeren kost minder energie dan de droger.

Als je niet zonder wasdroger kan, let dan op dat het filter stofvrij is. Hoe schoner de droger is des te minder energie deze verbruikt.

Type drogerkosten per droogbeurt
gasverwarmde luchtafvoerdroger0,33
warmtepompdroger0,39
luchtafvoerdroger0,74
condensdroger0,80

Aankoop

Daarnaast kan je bij de aankoop beter een droger of wasmachine met een A-label kopen dan een C-label. Wasdrogers met een A-label zijn 40 procent zuiniger dan de veelverkochte C-label drogers. Vaak is een A-label wel prijziger, maar na een aantal jaar heb je het al terug verdient. En als je bedenkt dat een droger gemiddeld tien jaar mee gaat, kan je dus veel besparen. Zowel op energie als de kosten.


  • Share:

You Might Also Like

0 reacties