Erfenis & belastingaangifte 2015

By Financieel onafhankelijk in 10 jaar! - maart 18, 2015

Ieder jaar kijken we uit naar het doen van de belastingaangifte. Aangezien wij de hypotheekrenteaftrek jaarlijks laten uitkeren, verwachten we een mooi bedrag terug. De aangifte is door de belastingdienst al grotendeels ingevuld. Wij lopen altijd alles na en daarna sturen we het digitaal op.Appeltje, eitje!

Dit jaar ligt het helaas anders. Eind vorig jaar is mijn schoonvader overleden. Schoonvader had een eigen woning, eigen bedrijf en aandelen. Mijn vriend en zijn broer waren zijn enige erfgenamen en hebben beide 50% geërfd. Spaartegoed had hij niet, wel een klein krediet. Al eerder schreef ik over de kosten van de begrafenis die op onze schouders terecht kwam.

En nu zitten we met de belastingaangifte. Beide hebben we weinig kaas gegeten als het gaat om belastingaangifte doen voor een bedrijf. Het bedrijf wordt niet voortgezet en hebben we daarom laten opheffen bij de kamer van koophandel. Daarnaast weten we niet hoe de belasting omgaat met het bezit van aandelen en de woning van zijn vader die voor 50% ons bezit is geworden. De woning staat eind deze week op Funda en we hopen dat deze snel verkocht zal worden. Er zit nog een relatief kleine hypotheek op de woning, maar maandelijks moeten we toch nog voor een paar honderd euro rente betalen.

Dit jaar laten wij onze belastingaangifte doen, omdat we onvoldoende kennis hebben over deze zaken. Wel ben ik erg benieuwd of er ervaringsdeskundigen zijn. Heb jij ooit met een erfenis te maken gehad? Waar moeten we rekening mee houden?

 • Share:

You Might Also Like

4 reacties

 1. Laten doen. Ik heb vorig jaar een vergelijkbaar verhaal meegemaakt bij mijn moeder en heb het samen met een vriendin gedaan. Zij heeft echter wel veel ervaring met belastingen. Ik bond het niet lastig, mede door haar hulp. Een post hadden we toch verkeerd in gevuld, en daar kregen we 6 weken voor om aan te passen. Viel ook mee. Even een telefoontje met de belastingdienst over wat ze met die post bedoelde en ik kon het rechtzetten.
  Niet moeilijk. Wel ingewikkeld hier en daar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook ons idee, we lezen ons in ieder geval wel in en gaan dan maar eens kijken of een belastingadviseur aangifte voor ons kan doen :)

   Verwijderen
 2. Combinatie bedrijf en nalatenschap zijn soms ingewikkelde vereffeningen en soms ook niet. Dat hangt van zoveel af dat hier even opsommen niet gaat. Laten doen is heel verstandig, lieft door professional die hier ervaring mee heeft. Ik ken de situatie niet maar een testament had veel in goede banen kunnen leiden vooral met een estate planner erbij. De notaris kan dan ook helpen bij de afwikkeling of verwijzen naar een specialist.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie Lily. Ik denk inderdaad dat dit de beste oplossing is!

   Verwijderen