Leven van 1 euro per dag.

By Financieel onafhankelijk in 10 jaar! - maart 29, 2015

Leven van 1 euro per dag is mijn inziens onmogelijk (in Nederland) gezien de kosten die je hebt voor wonen, verzekeren en eten. Toch schreef Kath Kelly er een boek over, welke ik als grapje van vriend kreeg.

Het verhaal
De destijds vijftigjarige Engelse Kath Kelly (boek is uit 2006)  kreeg het voor elkaar een jaar lang niet meer dan 1 euro per dag uit te geven. Je leest het goed. Alleen de huur van haar kamer viel er buiten. Het was uit noodzaak, want na een periode haar geld flink laten rollen was ze zo arm als een 'kerkrat'. In de eerste plaats wilde ze uit de schulden komen, maar ook haar broer en aanstaande, die over een jaar gingen trouwen, een substantieel huwelijkscadeau geven. Een radicale, beslist geen eenvoudige opgave, maar zo'n type is Kath blijkbaar.

Aan de bedelstaf?Vrienden waren bezorgd en verklaarden haar voor gek. Ze voorspelden dat ze uit vuilnisbakken zou eten en ziek en broodmager eindigen. Het pakte anders uit, want ondanks dagelijks kilometers wandelen en fietsen, betaald vervoer kon er natuurlijk niet meer vanaf, werd ze steeds dikker. Niet in de laatste plaats omdat ze expert werd in gratis hapjes en drankjes 'scoren' bij evenementen, feesten en openingen. In supermarkten proefde ze van alles: koffie, thee, hartig en zoet. En vond er aanbiedingen voor bijna niets, die snel op moesten door de houdbaarheid. Uit angst voor honger nam ze in het begin veel te veel mee. Weggooien was er niet bij, ze moest het wel opeten. Zo was ze opgevoed.
Na dat jaar scheef Kath een boek over haar vaak hilarische belevenissen. Het leest vlot en brengt direct op ideeën om zelf toe te passen. In plaats van een dure vakantie vrijwilligerswerk op een boerderij, lesgeven aan buitenlanders (kost en inwoning gratis) of wild kamperen. Overal komt ze, liftend of met de fiets, heeft leuke contacten en geniet volop.

Kerst op de pof?Kerstfeest viert ze uitbundig in familiekring met cadeaupakketten propvol proefmonsters toiletartikelen en opgepimpte spulletjes van de rommelmarkt. Dure postzegels op de zelfgemaakte kerstkaarten zijn niet nodig, ze bezorgt ze per fiets. Bij een bezoek aan haar vader stopt ze niet bezorgde kaarten in enveloppen die hij voor familieleden heeft klaarliggen. Overal bedenkt ze een bijzondere, creatieve of gekke oplossing voor. Na dat jaar voelt ze zich trots en veel onafhankelijker van geld.
Uiteraard is het eenvoudiger zo'n experiment te doen als je geen partner en kinderen hebt, maar iedereen kan gebaat zijn bij de sprekende voorbeelden uit dit boek. Als je bewuster met geld om wil gaan en een gemakkelijk, humoristisch boek willen lezen, is dit een echte aanrader voor een druilerige zondag als vandaag!
 

  • Share:

You Might Also Like

2 reacties

  1. 1 euro per dag is inderdaad in Nederland niet te doen! Al die gratis hapjes en drankjes, ik zou niet weten waar ik die in Groningen kon vinden! Ook de afgeprijsde etenswaar is zodanig afgeprijsd dat ik die prijzen hier echt niet tegen kom. Dan moet je echt gaan dumpster-diven! Toch vond ik het boek heel inspirerend, vooral omdat ze veel creativiteit gebruikt in het vinden van oplossingen en er veel enthousiasme uit het boek spreekt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gisteren was ik bij de Foodmarkt in Amsterdam Noord en daar kun je ontzettend veel proeven. Wij nemen niet alles en dan al beleefd een hapje maar er stond een man naast een schaal worst (ossenworst) en hij nam wel vier plakjes en later bij de broodjes met tomaat ook een stuk of vier. Misschien leefde hij ook van een zeer krap budget.
    Nic

    BeantwoordenVerwijderen