Sparen voor je eigen begrafenis...

By Financieel onafhankelijk in 10 jaar! - maart 15, 2015

Een beetje een gekke blogtitel, maar toch iets wat wél heel belangrijk is. Je wilt immers niet dat jouw nabestaanden de kosten voor jouw begrafenis als laatste herinnering hebben.

Eind november overleed mijn schoonvader. Hij had geen begrafenisverzekering en ook geen spaargeld. Wel een huis met overwaarde. Maar daar kan je op dat moment de begrafenis niet van betalen. We waren blij dat wij zelf voldoende buffer hadden om de begrafenis te kunnen bekostigen.

Erfenis
Door het overlijden erfden mijn vriend en zijn broer de woning van zijn vader. Hij had geen spaartegoeden. Er zat ook nog een kleine hypotheek op de woning. De woning is ondertussen leeggemaakt en zal volgende week in de verkoop gaan. Tot de woning verkocht is, moeten we dus dubbele hypotheeklasten dragen. De verwachting is dat er voldoende overwaarde in de woning zit om deze kosten op te vangen. Tot die tijd hebben we er een paar honderd euro aan maandlasten bijgekregen.

Spaargeld
Mijn vriend en zijn broer zijn beide verantwoordelijk voor de hypotheek en overige kosten die gemaakt moeten worden. Al snel werd duidelijk dat zijn broer de kosten voor de begrafenis niet kon betalen. We hadden dit niet zien aankomen. Zij wonen namelijk in een dure woning en leven erg riant. Ze laten ook graag aan anderen zien hoeveel zij te besteden hebben. Maar de volledige kosten voor de begrafenis kwamen nu wel op onze rekening. De kosten waren rond de 7500 euro. Uiteraard hebben wij dit gewoon betaald. We wilden immers een mooi afscheid voor (schoon)vader.

Toch hebben wij het als vervelend ervaren dat er een hoop onverwachte kosten op ons afkwamen. We hadden nooit verwacht dat alle kosten bij ons kwamen te liggen. Ik hoop zelf een ander nooit met deze kosten op te zadelen. Vandaar ook dat onze buffer relatief hoog ligt.

Spaar jij voor jouw begrafenis?

 • Share:

You Might Also Like

6 reacties

 1. Wij hebben een begrafenisverzekering in natura (Dela). Hier kunnen de meeste kosten van betaald worden. Mijn schoonouders vonden dit altijd onzin, je kon beter sparen voor je begrafenis...dan was je minder duur uit. Toen mijn schoonvader totaal onverwachts overleed, zat ze in de stress over de begrafeniskosten en de tijd, ongeveer 3 maanden die overbrugd moest worden voordat ze haar aow/pensioenuitkering kreeg. Wij hebben een riante buffer en financieel gezien zijn de begrafenissen geen probleem. Een natura uitvaartverzekering die jaarlijks geindexeerd wordt vinden wij ideaal. Er moet al over zoveel zaken nagedacht worden dat het fijn is dat er bepaalde zaken al geregeld zijn en dat er verder geen financiele consequenties aan vast zitten. De tijd rond een begrafenis is al hectisch en verdrietig genoeg...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik houd een flinke buffer aan mocht ik of een van de kinderen komen te overlijden.
  Dit jaar een huis gekocht en hierop een nabestaande verzekering gesloten voor een paar euro per maand om € 25.000, uitbetaald te krijgen bij mijn overlijden. Het is nu geregeld totdat de kinderen 21 jaar zijn.
  Van dat geld kunnen ze een hele periode de vaste lasten betalen en het huis te koop zetten.
  zelf kunnen ze in dat geval zelfstandig wonen of bij hun vader.
  De begrafenis/crematie kan in ieder geval direct betaald worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat naar zeg! Daar zit je op zo'n moment inderdaad niet op te wachten :(

  Wij hebben een begrafenis verzekering.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Daar hebben wij een buffer voor. Ik heb ooit een begrafenisverzekering proberen af te sluiten maar ik was toen ook al ziek en zou een belachelijk bedrag per maand gaan betalen. Toen hebben we besloten dat we het beter zelf kunnen ophoesten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb een verzekering die het grootste deel kan financieren, en ook spaargeld. Ik overweeg nu contact met de verzekering op te nemen en te kijken of ik een deel bij kan storten ineens, om daarmee de verzekering premievrij te maken en toch zeker voldoende armslag voor de nabestaanden na te laten. Ik kan dan ook niet in de verleiding komen om bij andere nare situaties toch het "geoormerkte" spaardeel aan te spreken. Het zou netjes zijn als jullie uit de nalatenschap de volledige begrafeniskosten terug zouden krijgen, voordat de opbrengst van het huis wordt verdeeld. En vergeet niet die kosten en evt hypotheek etc af te trekken bij de belastingdienst, als jullie je erfenis moeten opgeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Klinkt misschien heel hard, maar ook al hebben jullie de uitvaart betaald, dit kan uiteindelijk in mindering gebracht worden als het huis van je schoonvader wordt verkocht en de erfenis wordt afgewikkeld door de notaris! Kosten die jullie maken na overlijden zoals de uitvaart, het verder betalen van de hypotheek, eventuele klussen in het huis kunnen in mindering gebracht worden op de uiteindelijke erfenis en worden dan verrekend met het bedrag wat jullie al hebben voorgeschoten. Hierdoor valt jullie netto erfenis dan hoger uit. Neem hierover contact op met de notaris en laat jullie voorlichten!

  BeantwoordenVerwijderen