Hoge kosten verkoop woning

By Financieel onafhankelijk in 10 jaar! - april 03, 2015

In 2013 verkochten wij onze woning in het noorden van Nederland. Wij hadden een makelaar die een vast tarief rekende voor de verkoop van de woning. Geen kleine lettertjes, gewoon 1 vast bedrag. De service was uitstekend. Totaalprijs 1695 euro en onze woning was in 6 weken verkocht.

Op dit moment staat de woning van schoonvader in de verkoop. Deze woning staat in het westen van het land. Naast een hogere woningprijs, zijn de prijzen van de makelaars in die regio ook een stuk hoger. Aangezien wij te ver van de woning vandaan komen, wilden wij de woning laten verkopen door een makelaar.

Tijdens onze zoektocht naar een geschikte makelaar viel het ons op dat geen enkele makelaar zijn tarieven op de site had staan. Die gaven ze allemaal zodra je met ze  in gesprek gaat. Er waren geen makelaars in de omgeving met een vast tarief. Ze berekenden allen een courtage. De makelaar die wij gekozen hebben rekent een courtage van 1,4 % van de opbrengst van de woning als deze binnen 4 weken verkocht wordt, 1,6% als hij langer dan 4 weken te koop staat. Dit bedrag zal dus een stuk hoger liggen dan de 1695 euro die wij betaald hadden in 2013.

Open huizen dag
Afgelopen zaterdag deden wij mee aan de open huizen dag. En houd je vast; hier moet je een extra bedrag van 87,50 voor betalen. Wat je daar voor krijgt? Nou, een poster voor achter je raam, een extra vermelding van de open  huizen dag op Funda. De makelaar had zelfs niet de moeite genomen om een telefoontje te plegen tijdens de open huizen dag. Voor de makelaar snel verdienen. De meeste huizen die in de verkoop staan doen immers mee met de open huizen dag.

Bij het te koop zetten van de woning loont het in ieder geval door goed met de makelaar door te spreken wat de kosten zijn en welke voorwaarden hij heeft. Er valt behoorlijk op te besparen. Wij hebben de makelaar ook aangesproken op zijn houding en hij heeft al aangegeven dat hij een korting zal geven op de kosten voor de open huizen dag. We wachten het maar even af.

Heb jij veel kosten gemaakt bij de verkoop van een woning?

 • Share:

You Might Also Like

3 reacties

 1. Ik heb het via Zelfverkopen gedaan. Ongeveer 1000,00 kwijt, de koopovereenkomst zat erbij, opendag stickers en geen extra's voor vermelding op Funda etc.

  Is me goed bevallen, extra vragen werden goed en kundig beanwwoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij wonen in het westen en eind 2013 onze woning verkocht, een all in prijs afgesproken met de makelaar. 2800 euro. Lijkt veel maar verre weg de goedkoopste die we tegen kwamen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja het is duur in de randstad. Maar extra betalen voor open Huizendag is belachelijk. Courtage van 1,6% is eerlijk gezegd heel netjes!

  BeantwoordenVerwijderen