Kopen of huren?

By Financieel onafhankelijk in 10 jaar! - april 23, 2015

Het lijkt erop dat het kopen van een woning financieel aantrekkelijker is als het huren van een woning. Door de lage rentestand betaal je immers relatief lage maandlasten. Daarentegen heb je bij huren meer vrijheid; je kan immers snel van de woning af als dit noodzakelijk is. Reparatie en onderhoudskosten zijn daarnaast voor de verhuurder.

Een verhuurder mag in principe een maal per jaar de huur verhogen. Meestal gebeurt dat op 1 juli. Voor sociale huurwoningen (huurprijs tot € 710,68 per maand) gelden een paar extra regels voor die huurverhoging. De mate waarin de huur stijgt mag dan ook afhangen van uw inkomen. Deze maatregel moet scheefwonen tegengaan: de situatie waarin iemand met een hoog inkomen relatief goedkoop uit is in een sociale huurwoning.

Met welk percentage mag de huur dit jaar stijgen?

Jaarinkomen Maximum huurstijging
tot € 34.229 2,5 %
tussen € 34.229-€ 43.786 3 %
boven de € 43.786 5 %

Verhuurders bepalen overigens zelf of ze de huur maximaal laten stijgen. Bovendien mag de verhuurder van een sociale woning nooit meer vragen dan de maximumhuurprijs die voor de woning is vastgesteld. Dat maximum wordt berekend op basis van een puntensysteem. De kwaliteit en grootte van de woning, maar ook de locatie bepalen hoeveel punten de woning krijgt.

Liever kopen?
 De huur kan op een gegeven moment zo hoog worden dat je misschien als huiseigenaar beter af bent. Hoe komt je daar achter? Als het uitsluitend om de maandlasten gaat, kun je dat laten uitrekenen. Welke woonlasten kun je bij een bepaalde hypotheek verwachten? Kijk daarbij naar de lange termijn. De huur stijgt ieder jaar weer, terwijl de hypotheeklasten voor een lange periode vast kunnen staan.

Andere financiële gevolgen
Naast lagere maandlasten zijn er nog een paar financiële redenen om tot koop over te gaan. Je bent verplicht de hypotheek af te lossen en hebt daardoor na 30 jaar geen hypotheeklasten meer. Daardoor profiteert je na jouw pensionering van zeer lage maandlasten. En omdat jouw woning naar verwachting op de lange termijn (mogelijk) meer waard wordt, kan je winst maken bij de verkoop. Maar eerlijk is eerlijk: je hebt als huiseigenaar ook extra kosten in verband met verbouwingen en onderhoud. Die kosten moet je in jouw overweging meenemen.

Waarom heb jij ervoor gekozen om een woning te kopen of huren? 

 • Share:

You Might Also Like

7 reacties

 1. De afweging is persoonlijk en voor iedereen anders. Ik heb ervaring met zowel huur- als koopwoningen. Bij mij gaf huren erg veel onrust. Het planten van een boom gaf al stress, want hoger dan 1.80 meter mocht al niet van de verhuurder en ga zo maar door.
  Belangrijk vond ik bij de aanschaf van een woning dat het betaalbaar was, in een goede buurt gelegen en dat het meteen goed voelde. Dus niet als beleggingsobject zien, maar als een thuis voor iedereen van ons gezin.
  De extra kosten voor onderhoud heb je zelf in de hand. Het is duurder om een eigen woning te kopen, maar wij hebben er veel rust en vrijheid voor teruggekregen. Hebben hoge bomen staan ( die geen 'schaduwoverlast' geven) en klussen lekker aan het huis. Geen toestemming nodig van de huisbaas. Eline

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben denk ik het beste van allebei. We hebben jarenlang gehuurd, naar volle tevredenheid en voor een zeer schappelijke prijs. Een aantal jaar geleden kregen wij de mogelijkheid ons huurhuis te kopen. Dit hebben we toen niet gedaan maar met het invoeren van de inkomensafhankelijke huursverhoging hebben wij toch de knoop doorgehakt ons (inmiddels flink in waarde gedaalde) huis te kopen. Dit is nu iets meer dan een jaar geleden. Doordat wij gekocht hebben van de woningbouw hebben wij eenzelfde flexibiliteit als huurders, binnen 3 maanden wordt ons huis terug gekocht mochten wij ervan af willen. En ja, natuurlijk realiseer ik me dat daar ook nadelen aan zitten. Hoewel het in deze tijd nog vooral in ons voordeel lijkt te werken, wat nog eens bewezen wordt door het feit dat de woningbouwvereniging een paar weken nadat wij ons koopcontract getekend hebben acuut gestopt is met het verkopen van woningen onder deze voorwaarden. We voelen ons extra blij is ons huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben 2 jaar gehuurd en namen nadien de beslissing om een bescheiden onafgewerkte rijwoning te laten bouwen. Ik spreek nu wel al van 30 jaar geleden. Mijn man en ik vonden huren weggegooid geld. Ons huis is nu al een aantal jaren volledig afbetaald en is van ons. Op het eerste zicht woon je gratis maar er komen ook allerhande kosten bij die je als huurder niet zou hebben : woningverzekering, grondlasten, kosten voor onderhoud en herstelling. Al bij al zouden wij nu dezelfde keuze maken als destijds en opnieuw kopen ipv huren vooral nu de intrestvoeten van leningen zo laag staan.
  Onze kinderen zijn ondertussen volwassen en het huis uit en het huis en de tuin worden precies met de jaren groter en groter..... (vooral dan wat betreft het onderhoud en werk in d etuin) Mijn man zou ons huidige huis wel willen verkopen om iets kleiner nieuw te laten bouwen maar ik twijfel enorm : wij wonen hier graag, hebben goede buren (allemaal eigenaars van hun woning) en alle winkels en nutsvoorzieningen zijn op loopafstand. Nu zijn we nog mobiel en kunnen nog met de wagen en fiets rijden maar binnen enkele jaren kan het zijn dat we dat niet meer kunnen. Als je dan ergens 'in het hol van Pluto' woont, is het niet makkelijk om aan je boodschappen te raken of moet je beroep doen op anderen als je zelf niet meer mobiel bent.
  Een eigen huis biedt volgens mij ook meer zekerheid en stabiliteit aangezien je als huurder uit je huis kan gezet worden als de eigenaar wil verbouwen, verkopen of er zelf wil in gaan wonen. Een eigen huis kun je ook meer inrichtne zoals je zelf wil en bij huren zijn er vaak beperkingen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Altijd een koop-woning gehad, maar sinds de scheiding enkele jaren geleden woon ik gehuurd. En dat bevalt me prima. Ben natuurlijk een alleenstaande moeder met 3 kids en heb genoeg aan m'n hoofd. Nu kan ik de woningbouw bellen met reparatieverzoek. En meestal is dat geen probleem en staat er snel een mannetje op de stoep. en krijg als alleenstaande met kinderen maar eens een hypotheek! Groet, S.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben bijna een jaar terug ons huis verkocht. Het was een blok aan ons been geworden omdat we weg wilden, maar de crisis...
  Nu we in Noorwegen wonen, waar ze nog een flink opgeblazen huizenmarkt hebben, huren we. Niet goedkoop maar als we willen zijn we zo weg. De verhuurder hebben we weinig mee te maken, die woont in Duitsland.
  Maar we hoeven ons niet druk te maken over achterstallig verfwerk en zulk gedoe, dat is erg fijn. Ik vind de vrijheid een verademing. Natuurlijk kan je niet alles doen wat je wil, maar dat deden we ook in een gekocht huis nooit omdat je toch rekening houdt met een eventuele verkoop in de toekomst.
  Mochten we hier definitief blijven, dan wil ik t.z.t. wel een huis kopen. Gewoon om als we 20 jaar verder zijn, van de hypotheek/huurlasten af te wezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij hebben gekocht omdat je vermogen dan groeit. Maar ik zie zeker de voordelen van huren! De vrijheid lijkt me fijn.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bedankt voor de uitleg, maakt het weer wat overzichtelijker.. wij kwamen zelf niet tot een besluit, maar hebben in overleg met een adviseur besloten om over te gaan koop.

  BeantwoordenVerwijderen