Tips om minder voedsel te verspillen

By Financieel onafhankelijk in 10 jaar! - april 04, 2015


BEWAARTIPS
  • Vers brood en beleg kun je in het weekend invriezen voor later in de week.
     
  • Verse kruiden kun je invriezen. Heel goed voor je restjes kruiden, zoals basilicum, koriander
    en munt.
     
  • Restjes saus, wijn, etc. kun je in je ijsblokjeshouder in de vriezer bewaren.
     
  • Neem het avondeten dat je over hebt de volgende dag als lunch mee naar je werk.
     
  • Snij alle groente die je koopt meteen klein en stop wat je niet gebruikt in de vriezer.
     
  • Bewaar de plastic bakjes van bijvoorbeeld de Chinees om later eten in te kunnen bewaren.
     
  • Bewaar je producten op de goede plek en zet producten die koel bewaard moeten worden zo
    snel mogelijk terug in de koelkast. Aardappelen bewaar je bijvoorbeeld op een donkere plek,
    tomaten buiten de koelkast, maar vleeswaren wel in de koelkast op de onderste, koudste plank.
  • Zorg voor een overzichtelijke indeling van je voorraad- en koelkast, en leg kort houdbare
    producten vooraan. Dan vergeet je ze niet.
  •  
  • Maak eerst aangebroken etenswaren en restjes op voordat je nieuwe gaat gebruiken.
    Je kunt restjes nog 2 dagen in de koelkast bewaren.

KOOPTIPS
  • Gebruik een boodschappenlijstje.
     
  • Doe voor de versproducten vaker dan eenmaal per week boodschappen.
     
  • Ga bij aanbiedingen van verse producten eerst na of je die ook werkelijk
    binnen een dag of twee gaat consumeren.
     
  • Koop alleen aanbiedingen van een product dat je anders ook zou hebben gekocht.
     
  • Koop alleen een grote verpakking als je verwacht dat die inderdaad op gaat.
     
  • Ga niet met een lege maag boodschappen doen.

WAT EN WAAROM?
  • Ongeveer 9 kilo van het voedsel dat we verspillen, is bereid eten.
    Ongeveer 5 kilo voedsel gaat onaangeroerd in de verpakking of in de schil
    de prullenbak in.
     
  • De meest verspilde producten zijn: zuivel (26%), brood, gebak, koek (18%),
    groenten (11%), fruit (10%), sauzen en vetten (7%), aardappelen (7%),
    vlees (7%), rijst en pasta (4%), gebak en koek (3%).
     
  • We gooien veel weg omdat we vaak te veel inkopen, al dan niet aangespoord
    door aanbiedingen, voordeelacties en grote verpakkingen van supermarkten.
    Hier komt bij dat de prijs van voedsel tegenwoordig historisch laag is.
     
  • Consumenten koken vaak te veel. Bijna 1/3 van het weggegooide voedsel
    bestaat uit maaltijdresten. 14% van de Nederlanders maakt structureel te veel
    pasta, rijst en aardappels klaar en de rest weg.
     
  • 20% van de consumenten maakt nooit of zelden een boodschappenlijstje en
    gooit daardoor 40% meer voedsel weg dan het gemiddelde huishouden!
     
  • Er is veel verwarring over de THT datum (tenminste houdbaar tot). Veel mensen
    zien dit als uiterste houdbaarheidsdatum. 48% gooit het voedsel direct weg,
    in plaats van het eerst te bekijken, ruiken en proeven. Als deze verwarring niet
    zou bestaan, kan de verspilling met 32% omlaag.
 Meer info over het verminderen van voedselverspilling? Kijk ook eens op www.kliekipedia.nl


Wat doe jij om voedselverspilling te voorkomen? Helaas gebeurd het nog wel eens dat ik wat weg moet gooien, maar door gericht boodschappen te doen en te werken met weekmenu's, is dit al een stuk minder geworden.






  • Share: