Een foute besparing...

By Financieel onafhankelijk in 10 jaar! - mei 22, 2015

Wie wil rondkomen, maar ook besparen. Ieder maakt daarom voor zichzelf een keuze waarop hij of zij wil besparen. Voor onze overheid geldt dit ook. En uiteraard kunnen ze hierin niet iedereen tevreden stellen. Toch vind ik een besparing behoorlijk fout. De besparing op de zorg.

Op dit moment zijn vrijwel alle zorgcentra aan het bezuinigen, omdat er gewoon minder geld binnen komt. Op zich helemaal niet verkeerd, want er ging ook te veel geld in om. Alleen heb ik in de afgelopen weken de keerzijde van de medaille gezien. Een keerzijde die ik niemand gun.

Mijn oma van 90 heeft hartfalen en moest na al die jaren zelfstandigheid naar een verzorgingstehuis. Ze heeft er een mooie kamer gekregen. Mijn oma is nog redelijk zelfstandig, maar heeft wel ernstige hartfalen. Geestelijk nog in topconditie, maar lichamelijk niet meer. Het lopen gaat haar met een rollator gelukkig nog goed af. Alleen mag ze niet zelfstandig uit haar kamer lopen, waardoor ze altijd met een verpleegster naar het toilet zou moeten. Die moet alleen erbij zijn, mijn oma kan alles immers nog zelf. Alleen daar hebben ze dus geen tijd voor. En oma? Die moest maar een luier om doen.

Mijn mond viel van verbazing open. Een luier om? Omdat ze geen tijd hebben om mee naar het toilet te lopen? Nu weet ik dat al het personeel heel hard werkt om iedereen goed te verzorgen, maar dat ze hier gewoon onvoldoende tijd voor hebben. En dan is dit blijkbaar de keuze die ze maken. Je mag hier best wonen, maar die luier moet om.

Wij hebben gelukkig een grote familie, waardoor oma 2 dagdelen per dag visite krijgt. Die lopen uiteraard met oma mee naar het toilet, zodat ze het niet in een luier moet doen. Alleen voor de nacht en ochtend moet ze die om. Maar wat vindt ze het zelf verschrikkelijk. Zo afhankelijk van een ander moeten zijn, waardoor je soms lange tijd in je eigen urine moet zitten.

De besparing op de zorg? Prima, maar wel minder rigoureus als het nu gaat graag! 

  • Share:

You Might Also Like

2 reacties

  1. Oh maar dit is al langer aan de gang hoor. Die luiers zijn niks nieuws. Het is gewoon mensonterend zulke praktijken bij bejaarde mensen. Nou heeft jouw oma nog het geluk dat ze regelmatig bezoek krijgt, maar je zal dat maar niet krijgen. Dan ben je er mooi geheel en al aan overgeleverd. Het is diep triest en erg schrijnend dat dit gebeurt in ons welvarende rijke landje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Och wat vreselijk dat we al zover gekomen zijn in dit land. Is er geen plaats waar je oma heen kan waar ze wel normaal voor haar kunnen zorgen?

    BeantwoordenVerwijderen