,

Geldzaken doe je samen!

mei 13, 2015

Al eerder schreef ik over hoe wij omgaan met onze financiën. Geldzaken kunnen een lastig onderwerp zijn om te bespreken met een partner. Toch is het naar mijn idee goed om hierover te praten. Afspraken over de financiën voorkomen immers irritaties of problemen.

Meningsverschillen over geld

Niet alleen op het gebied van de liefde, ook op het gebied van financiën blijken extremen elkaar aan te trekken. Zuinige mensen wonen bijvoorbeeld samen met mensen die graag geld uitgeven. Of iemand die ver vooruit denkt en zijn toekomst financieel goed wil regelen is getrouwd met iemand die daar nog niet over na heeft gedacht. Misschien staat jij liever niet rood, maar vindt jouw partner dat geen probleem. Verschillen hoeven helemaal niet erg te zijn. Maar maak dan wel goede afspraken over jouw financiën en jouw administratie.Door geen duidelijke afspraken te maken, hebben stellen vaak ruzie over:
 • Gedrag: de een vindt dat de ander te veel of juist weinig geld uitgeeft.
 • Prioriteiten: waar moet het geld aan uitgegeven worden? Wat is belangrijk?
 • Macht: wie houdt zich bezig met de financiën?
 • Verdeling: wie brengt er hoeveel geld in?

Verschil tussen mannen en vrouwen

Er wordt veel ruzie over geld gemaakt. Meer dan over het huishouden of de kinderen. Discussies kunnen ontstaan omdat mannen en vrouwen anders over geld denken. Vrouwen maken zich meer zorgen over geld. Ook doen vrouwen vaker een aankoop zonder eerst na te denken of ze het echt nodig hebben. Anderzijds zijn vrouwen nauwkeuriger in de administratie dan mannen.

Taakverdeling

Je bent samen met jouw partner verantwoordelijk voor de financiën. Doet je thuis de administratie? Neem dan eens in de maand samen met jouw partner de administratie door.  Zo blijft de ander op de hoogte en voorkom je irritaties.

Aandachtspunten:
 • zorg dat je beiden de inlogcode voor internetbankieren van de gezamenlijke bankrekening kent
 • zorg dat jij en jouw partner beiden bij de digitale administratie kunnen
 • maak een e-mailaccount voor de gezamenlijk administratie waartoe jullie beiden toegang hebben
 • betaal rekeningen zoveel mogelijk automatisch. Maak goede afspraken wie wat betaalt en wanneer.
Bij ons is de taakverdeling gelijkwaardig verdeelt. We zijn beide op de hoogte van de inkomsten en uitgaven en maken hier samen goede afspraken over. Ook ons uitgavenpatroon is relatief gelijk, al hebben we beide verschillende hobby's waar we het aan uitgeven. Onnodig uitgeven doen wij beide niet.

Hoe is jullie taakverdeling? Zijn jullie beide op de hoogte van jullie financien?

Iedere woensdag staat er iemand centraal op Het internetsalaris.Vandaag vertelt Zuinigaan iets over haar ervaringen met het online verdienen van een internetsalaris. Wil jij ook meewerken aan deze rubriek? Meld je dan nu aan via financieelonafhankelijk2015@gmail.com

You Might Also Like

3 reacties

 1. Hier zijn de taken meer verdeeld. Ik beheer alle financiën, ook de passen. Wij doen het met 1 loon (wat door mijn partner word binnen gebracht) en dat gaat goed, zolang ik de touwtjes in handen heb. Dit is zo gegroeid en werkt voor ons allebei het beste! Wel zorg ik dat partner af en toe mee kijkt en overleg ik natuurlijk over veranderingen en/of aflossen in/van hypotheek of investeringen. Partner blij, gezin welvarend genoeg om de dingen te doen die we willen doen en voor mij is het een hobby bijna.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik doe de financiëm altijd, maar ik hou Sander wel op de hoogte. Eigenlijk net als Anoniem hierboven dus :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als vrouwen wat minder impulsaankopen zouden doen, dan hoeven ze ook minder zorgen te maken om geld

  BeantwoordenVerwijderen

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Popular Posts

Populaire berichten

Populaire berichten