,

Pensioen; banksparen?

mei 14, 2015

Banksparen is sparen met belastingvoordeel. Je moet het spaartegoed dan wel gebruiken voor jouw pensioen. Aangezien mijn vriend geen pensioenopbouw via zijn werkgever heeft, zijn wij aan het kijken naar deze mogelijkheid. Maar wat is banksparen nou eigenlijk? En welke regels gelden hiervoor?

Wat is banksparen?

Bij banksparen spaar je op een speciale rekening: de bankspaarrekening. De rekening is geblokkeerd. Je kan het spaartegoed niet op elk moment opnemen. Een bankspaarproduct kan je afsluiten voor de aanvulling van een pensioentekort.

Wat is het verschil met ‘gewoon’ sparen?

Op een gewone spaarrekening betaalt je vermogensbelasting als je meer spaargeld heeft dan 21.330 euro. Je kunt sparen voor elk doel en je bepaalt zelf hoeveel en wanneer je spaart. Ook kies je zelf wanneer je het spaargeld opneemt. Bij banksparen betaal je alleen belasting als je het tegoed laat uitbetalen. Je betaalt dan belasting over het bedrag dat je opneemt. Bij het banksparen betaal je geen vermogensbelasting over het bedrag dat op de bankspaarrekening staat.

Uitkering spaartegoed

Als je met pensioen gaat, dan krijg je het opgebouwde spaartegoed maandelijks of jaarlijks uitgekeerd. De periodieke uitkeringen moeten starten tussen jouw AOW-leeftijd en jouw 70ste jaar.

Belangrijke punten:
 • Laat je ieder jaar meer dan 21.142 euro uitkeren? Dan moet je minimaal 20 jaar lang uit laten keren om recht te hebben op het belastingvoordeel.
 • Is de jaarlijkse uitkering minder dan 21.142 euro? Dan kam je de periodieke uitkeringen ook verdelen over minstens 5 jaar in plaats van 20 jaar.
 • Wil je de uitkering vóór jouw AOW-leeftijd laten ingaan? Dan moet je het totale spaartegoed over een langere periode verdelen, namelijk 20 jaar plus het aantal jaren dat je jonger bent dan de AOW-leeftijd.
Informatie verkregen van www.nibud.nl

You Might Also Like

5 reacties

 1. Mijn vriend, die ook voor zichzelf werkt, belegt voor zijn pensioen en heeft ook een lijfrenterekening (dus hij heeft zich ook verzekerd voor zijn pensioen). Je kunt beleggen, sparen en verzekeren. En je kunt dus ook combinaties maken. Voor hem is de verzekering een soort gegarandeerd minimum, wat hij in ieder geval gaat krijgen, en de belegging gaat hopelijk de kers op zijn pensioentaart worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je vergeet te melden dat de inleg (premie) een fiscale aftrekpost is, mits je een pensioentekort hebt. Dat is - naast het feit dat het belastingvrij groeit - het fiscale voordeel. Tenminste als je na je pensioen in een lagere belastingschijf valt dan nu. Dat is lang niet altijd het geval. Ook is het goed te melden dat je niet alleen kunt banksparen, maar ook kunt bankbeleggen.

  Ik denk dat iedereen zich moet afvragen waarom je je zou vastleggen aan overheidsregels om een (klein) fiscaal voordeel te behalen. Voor mij weegt de flexibiliteit zwaarder.

  Cleo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is het niet zo dat je die flexibiliteit wel hebt? Als je er op een gegeven moment voor kiest het geld op een bepaalde manier te gebruiken en daarmee niet aan de voorwaarden voldoet, kan dat, maar dan vervalt het belastingvoordeel. Dus als het rendement goed is (gerekend zonder belastingvoordeel), zou ik het gewoon doen.

   Verwijderen
 3. Ik doe dit ook niet, wat Cleo zegt, liever op een gewone rekening en wat belasting betalen dan aan alle kanten gebonden zijn aan regels. Misschien wil ik wel in het buitenland gaan wonen, of word je ziek en kun je het geld veel beter gebruiken. Ik vind die angst voor vermogensbelasting zwaar overdreven. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "De periodieke uitkeringen moeten starten tussen jouw AOW-leeftijd en jouw 70ste jaar." Ben benieuwd hoe deze voorwaarde zich ontwikkelt. Ik ben er laatst achter gekomen, dat mijn AOW-leeftijd waarschijnlijk rond de 70 jaar ligt. De AOW-leeftijd gaat namelijk gekoppeld worden aan de levensverwachting.

  BeantwoordenVerwijderen

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Popular Posts

Populaire berichten

Populaire berichten