Een extra voordeel aan hypotheekvrij zijn!

juni 07, 2015

Wat velen niet weten, is dat er nog een extra voordeel zit aan het hypotheekvrij zijn. Vroeger (lees; 10 jaar geleden) werd het advies gegeven om een (kleine) schuld op de woning te houden. Dat was immers fiscaal gezien het meest aantrekkelijk. Dit werd vaak ook gebruikt als excuus om niet extra af te lossen op de hypotheek. Zelfs adviseurs gaven dit advies aan de klanten. In 2015 zijn de regels heel anders, waardoor het nog aantrekkelijker is om hypotheekvrij te zijn.

Sinds 1 januari 2005 is de fiscale bijtelling op een hypotheekvrij huis komen te vervallen door de wet Hillen.  Het komt erop neer dat de bijtelling uit het eigen woningforfait komt te vervallen bij een hypotheekvrije woning.

Eigen woning forfait
Voor een eigen woning moet je een bedrag bij jouw inkomen optellen; het eigen woning forfait. Het eigen woning forfait is een percentage van de WOZ-waarde van jouw eigen woning. De WOZ-waarde wordt door de gemeente bepaald en is een richtlijn voor de waarde van de woning. Het percentage wat je over jouw woning moet betalen is als volgt:


Waarde woningtussen:Percentage wat je betaald:
€ 12.500€ 25.0000,30%
€ 25.000€ 50.0000,45%
€ 50.000€ 75.0000,60%
€ 75.000 € 1.050.000                 0,75% 


Onze woning heeft in 2015 een WOZ-waarde van 328.000 euro, waardoor wij hierover 0,75% eigen woning forfait moet berekenen. Dit is een bedrag van 2.460 euro op jaarbasis, wat wij bij ons belastbaar inkomen moeten optellen. Een bedrag wat komt te vervallen op het moment dat de hypotheek volledig afgelost is. Door deze bijtelling ontvang je jaarlijks minder hypotheekrente-aftrek.

Was jij op de hoogte van het vervallen van het eigen woning forfait op het moment dat je hypotheekvrij bent?


You Might Also Like

7 reacties

 1. Forfait is geen betaling maar een bijtelling bij je belastbaar inkomen. In jullie geval komt er dus 2460 euro bij het belastbaar inkomen. Je krijgt dan minder hypotheekrente-aftrek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je aanvulling. Ik zet het erbij in mijn blog.

   Verwijderen
  2. als je geen hypotheek meer hebt, heb je ook geen recht op HRA ?

   Verwijderen
  3. Voor dit hoeft je zelfs niet hypotheekvrij te zijn, alleen de betaalde hypotheekrente moet lager zijn dan je huurwaarde forfeit.

   Voorbeeld: je huurwaardeforfait is 2000 euro, maar je hebt maar 1000 euro aan hypotheekrente betaald. Dan wordt je bijtelling 1000 euro.

   Dertiger: als je geen hypotheek hebt betaal je geen rente over je huis [hoop ik toch zeer ;) ]
   Ook in het vrijwel onmogelijke geval dat je een hypotheek hebt met 0% of zelfs negatieve rente heb je geen HRA.

   Verwijderen
 2. Maar of dit zo blijft valt te betwijfelen. Er zijn toch veel signalen dat in de toekomst een afgelost huis flink gaat meetellen als vermogen. Lees de boeken van Hormann maar. Dat is erg jammer natuurlijk, al die mensen die nu aflossen om straks alsnog flink te gaan betalen over het afgeloste huis. Niet dat dit me tegen houdt overigens ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat je gelijk hebt Martine, op dit moment zou ik er ook voor kiezen om liever een kleine schuld te houden als helemaal af te lossen. We lossen op dit moment ook nog steeds extra af omdat ik er zeker de voordelen van inzie. De Hra zal worden afgebouwd en een afgelost huis komt in een andere box en ga je belasting over betalen. Maar deze regering is zo veranderlijk dat eiegenlijk niets zeker is.

   Verwijderen
  2. Op korte/middellange termijn komt er geen belastingherziening omdat de huidige partijen elkaar niets gunnen.

   Als er belastingherziening zal komen met een volgend kabinet dan zal het niet opeens zo zijn dat aflossen minder interesant gemaakt zal worden dan een hypotheekschuld hebben. Waarschijnlijk het tegenovergestelde.

   Een van de meest waarschijnlijke opties is om het eigen huis en schuld naar box 3 te zetten een ook in box 3 schijven in te voeren. Zoiets als tot 250 duizend euro 0%, van 250-500 4% etc. Om arbeid lonender te maken zal de inkomstenbelasting waarschijnlijk dalen.

   Verwijderen

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Popular Posts

Populaire berichten

Populaire berichten