In 10 jaar financieel onafhankelijk; hoe staan we ervoor?

By Financieel onafhankelijk in 10 jaar! - juni 03, 2015

Op 23 februari schreef ik mijn eerste bericht op dit blog. Ondertussen heb ik dagelijks geschreven over onze financiën en mogelijkheden tot besparen. Maar hoe staan we er eigenlijk voor? Het doel wat ik destijds stelde was een streven. Nu we even op weg zijn, ben ik benieuwd of ons doel ook werkelijk haalbaar is. Daarbij moet gezegd worden dat ook ik niet in de toekomst kan kijken. De bedragen die nu volgen zijn dus indicatief en een grove schatting.

Aflossingsvrije hypotheek
Onze aflossingsvrije hypotheek bedroeg 93.000 euro. Ons doel was om dit in 7 jaar tijd volledig af te lossen. In ons plan van aanpak hadden wij bedacht om ieder jaar 13.300 af te lossen. Dit jaar zitten we daar al bijna over heen en we verwachten dat dit bedrag nog hoger wordt. De verwachting is dat wij dit jaar een bedrag van 27.500 aflossen. Ons plan van aanpak gaan we daarom iets aanpassen.

eind 2015: - 65.500 (27.5000 aflossen)
eind 2016: - 50.000 (15.000 euro aflossen)
eind 2017:  -35.000 (15.000 euro aflossen)
eind 2018: -20.000 ( 15.000 euro aflossen)
half  2019: -5.000 (5.000 euro aflossen)


Op deze manier maken we dit jaar en komend jaar de grootste aflossing, waarna het aflosbedrag de jaren erna lager wordt. Op deze manier blijft het voor ons goed te doen, ook met een eventuele inkomensterugval.

Annuïteitenhypotheek
Ondanks dat wij nu niet extra aflossen op onze annuïteitenhypotheek, wordt de schuld toch minder. Je lost immers wel iedere maand een klein bedrag af. Wij willen pas extra gaan aflossen op dit deel van de hypotheek, als onze aflossingsvrije hypotheek volledig afgelost is. De rente is immers hoger op de aflossingsvrije hypotheek. Volgens bovenstaand schema kunnen we halverwege 2019 starten met het aflossen van de annuïteitenhypotheek.

In de berekening van de bank staat dat wij op dat moment nog een hypotheekschuld van 103.562 euro hebben.

Het plaatje ziet er dan als volgt uit:
eind 2019: -100.000
eind 2020: - 80.000
eind 2021: - 60.000
eind 2022: - 40.000
eind 2023: - 20.000
eind 2024: - 0

Ieder jaar wordt er een bedrag van 20.000 euro afgelost. Dit is inclusief de reguliere maandaflossingen.

Spaarhypotheek
In de spaarhypotheek mogen wij niets meer storten, Wel gaan we hem, als we de rente opnieuw vastzetten, precies laten aflopen op 20 jaar looptijd. De spaarhypotheek zal dan in november 2028 volledig afgelost zijn.

Realistisch?
Het is lastig om een heel concrete planning te maken. Je weet immers niet wat de toekomst gaat brengen. Houden wij ons inkomen? Krijgen we te maken met onverwacht hoge kosten? Ik heb een, naar mijn idee, redelijk ruim aflosplan gemaakt. Wij verwachten namelijk nog een erfenis, alleen weten we niet wanneer deze vrij komt. De woning die wij geërfd hebben, staat op dit moment nog te koop. De verwachting is dat we bij verkoop 40.000 euro extra kunnen aflossen. Daarnaast zakken onze maandlasten bij iedere aflossing en dat bedrag sparen we meteen weer op voor een nieuwe aflossing. Het zou dus het welbekende sneeuwbaleffect moeten geven, waardoor het aflosbedrag jaarlijks hoger kan worden.

Mogelijk zijn we al eerder als in 2024 klaar met de annuïteitenhypotheek en de aflossingsvrije hypotheek, maar dat is koffiedik kijken,. Op dit moment houden we deze planning aan. De komende jaren zal het aflosplan vast nog wel eens bijgesteld moeten gaan worden.  Naast deze planning hopen we vanaf 2020 ook gericht bezig te kunnen gaan met het realiseren van een passief inkomen.

Echt financieel onafhankelijk zal wel heel spannend worden, maar hypotheekvrij, (de spaarhypotheek moet helaas tot 2028 lopen) ik denk dat we het gewoon gaan halen!

Heb jij een concreet aflosplan? Of bekijk je op het moment zelf welk bedrag er over is om af te lossen?

 • Share:

You Might Also Like

11 reacties

 1. Hier alleen nog een spaarhypotheek. We sparen nu maandelijks een vast bedrag op een spaarrekening om in 2016 te kunnen storten in het spaarpotje. Eerder mag niet/kan niet/is onverstandig ivm belastingregels.

  Dit bedrag is nu vast. Met onze huidige inkomenspositie. Het kan zijn dat het in de de toekomst wordt bijgesteld. Niets is zeker.

  Zeker is wel dat als we nu niets meer doen onze hypotheek in 2035 geheel is afgelost. Ik stort bij in het spaardeel omdat het financieel mogelijk is en we dan lagere maandlasten krijgen. Over een jaar loopt de rentevaste periode af. ik ga dan op een rijtje laten zetten wat inkorten van de looptijd met laten we zeggen 5 of 10 jaar voor ons betekent.

  Ik heb dus niet, als jij, een aflosschema met een looptijd van max. 10 jaar. Maar ben wel bezig met denken over hoe het sneller en/of goedkoper kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Onze situatie is anders. We zijn beiden 50+ en hebben 5 kinderen. Zes jaar geleden kochten we ons huis. De hypotheek is 100.000 annuiteiten en 75.000 euro aflossingsvrij. In 2013 zijn we begonnen met extra af te lossen. Ons streven is 15 jaar lang 5000 euro extra af te lossen. Dan is manlief 65 jaar. We liggen wel wat voor op schema, in totaal hebben we inmiddels 16.200 euro extra afgelost. Omdat de annuiteitenhypotheek natuurlijk ook daalt is het openstaande hypotheekbedrag inmiddels gezakt naar 147034,27 euro. Vorig jaar ben ik gestopt met werken. De extra aflossingen schrapen we echt bij elkaar. Zodra ik 500 euro bij elkaar heb, stort ik dit door naar de hypotheek. Manlief is ZZP-er. Als hij een goede opdracht heeft, gaat dit bedrag ook meteen door naar de hypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi verhaal, en respect voor jou, wij zijn zelf ook zzper en ik vind het nogal een worsteling... Extra aflossen of het geld toch maar reserveren voor zakelijk mindere tijden...

   Verwijderen
 3. Wij hadden nooit een strak aflosplan. We kondenhet er nooit samen over eens worden. Tot ik er vijf jaar geleden alleen voor kwam staan. Ik raakte lichtelijk in financiele paniek en maakte een strak en ambitieus aflosplan. Ik lig nu voor op de aflosplanning en kan zeggen dat ik daar heel trots op ben. Ik kan aanraden om de afloslat hoog te leggen en je daarop te focussen. Met een goede focus en een realistisch aflosplan moet het lukken. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mag je wel 27.500 boetevrij aflossen op je aflossingsvrije hypotheek? Afhankelijk van de bank mag je meestal maar 10-20% boetevrij aflossen van de oorspronkelijke loonsom?

  Verder wel erg indrukwekkend hoeveel je kunt aflossen, chapeau

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik dacht dat het 20% van de totale hypotheekschuld is. Dat zou voor ons 66.000 euro zijn. Daar komen we bij lange na niet aan. Ik ga voor de zekerheid de papieren er nog op naslaan.

   Verwijderen
  2. Meestal is het 20% van de oorspronkelijke hoofdsom van het betreffende leningdeel. Vraag het dus even na voordat je verder aflost en stel het plan bij :-)

   Verwijderen
  3. Bij ons 10% per oorspronkelijk leningdeel. Dus zeker handig om na te vragen!

   Verwijderen
 5. Wij bekijken per jaar wat we kunnen missen. Of beter gezegd: per moment. We sparen en als we boven de buffer uit gaan komen, nemen we een besluit wanneer we weer een aflossing gaan doen, bij welk bedrag, nooit per tijdsvak. Een erfenis hebben we ook voor aflossing gebruikt en de afkoop van de ORV zit ook in de aflossing. Zo komt het dat we al lang niet meer onder water staan en per moment besluiten of en hoeveel we nog aflossen. We hopen over 5 jaar hypotheekvrij te zijn, dat is voor ons reëel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij beiden 45 hebben 2 jaar gelden ons huis in zijn geheel afgelost. We hebben hier hard voor gespaart en veel geluk gehad met beleggen op de beurs eneen deel van een erfenis voor gebruikt. Nu werken we nog maar 20 uur per week en genieten veel van onze vrije tijd . Je hebt geen last meer van een bank, je baan word ook minder belangrijk omdat je minder inkomen nodig hebt. En je werkt nu omdat je het leuke vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hadden niet speciaal een aflosplan. We hebben een spaarhypotheek die in 2019 afloopt.
  Vorig jaar hebben we daar een bedrag op afgelost waardoor de maandelijkse kosten 100 euro naar beneden gingen. Vandaag ruim 5000 euro afgelost, het maximale bedrag wat mocht, zodat de hypotheek nu beneden de 10.000 euro is. In juli 2016 gaat mijn man met pensioen en dan moeten we ook weer de rente bepalen, maar dan lossen we het restant af, Marije

  BeantwoordenVerwijderen