Woonwoensdag: Christel

december 16, 2015

Naam, leeftijd, gezinssamenstelling: 
Christel (a.k.a. het rijke wijf) 45 jaar, man, dochter en poes Semmie

Werk en inkomen/overige inkomsten
Bovenmodaal 

Beschrijving woning/locatie:
Jaren '30 twee onder een kap kluswoning in het noorden van het land.

Waarom heb je gekozen voor deze woning met bijbehorende kosten? 
Nou, dat vragen we ons wel eens af, waarom we hiervoor gekozen hebben :))
We konden heel lang geen woning kopen (BKR notering, vervolgens ontslag van partner waardoor er maar 1 parttime inkomen was). Toen het e i n d e l i j k mogelijk was zagen we dit huis. De straat is superleuk. Dichtbij het station, handig voor onze schoolgaande dochter en man die met de trein naar zijn werk gaat.

Soort hypotheek/ waar afgesloten/ hoogte hypotheek/kosten per maand
We hebben een lineaire hypotheek van 84.000 euro, met een looptijd van 30 jaar en een rentevaste periode van 10 jaar.We begonnen met 509 euro per maand en betalen nu 475 euro per maand. Daarnaast hebben we twee duurzaamheidsleningen (voor de aanschaf van zonnepanelen, kunststof deuren en kozijnen met 'triple' glas en isolatie). Hiervoor betalen we elke maand 218 euro. En we hebben via een familiebanklening nog 20.000 euro voor de erg noodzakelijke verbouwing geleend. Hiervoor betalen we maandelijk 208 euro. Allemaal bruto bedragen. En per saldo dus nog best veel bij elkaar opgeteld. Gelukkig zijn de duurzaamheidsleningen en de familiebanklening met een kortere looptijd (10 jaar). 

Hoeveel kon je destijds lenen? Vind je de woonlasten in verhouding met het inkomen?
Op mijn parttime salaris destijds konden we volgens mij iets van 125.000 euro lenen. Nu werken we beiden fulltime. Ik moet zeggen dat we niet gevraagd hebben wat het leenbedrag kon worden. Onze woonlasten zijn wel in het verhouding met ons inkomen. Al vind ik wel, des te lager, des te beter.

Los je naast de reguliere aflossing ook extra af? Zo ja, waarom? En hoe?
We lossen zeker extra af. Streven is om alle schulden binnen maximaal 10 jaar afgelost te hebben. Afgelopen jaar hebben we 3750 euro extra op de hypotheek afgelost. En wat kleine bedragen op de duurzaamheidsleningen. Door de laatste aflossing (welke we begin december hebben gedaan) komt het hypotheekbedrag onder de 75.000 euro.
De reden voor het versneld aflossen is het totale rentebedrag welke op ons hypotheekoverzicht staat. Ruim 49.000 euro aan rente als we dit over 30 jaar terugbetalen. Meer dan de helft van onze hypotheek. Belachelijk veel geld vind ik.

Welke aflosvoorwaarden stelt de hypotheekverstrekker? 
We mogen 15% van ons totale hypotheekbedrag op jaarbasis extra aflossen. Telkens met een minimum van 500 euro. We kunnen het gewoon zonder vooraankondiging overmaken met de omschrijving van extra aflossing. Vervolgens ontvangen we een overzicht van het nieuwe bedrag wat we maandelijk moeten betalen.

Zit er een risico-opslag in de hypotheek? Hoe hoog is het rentepercentage hiervan? Bij welk bedrag (waarde van de woning) wordt dit bedrag door de hypotheekverstrekker eraf gehaald?
Er zit geen risico opslag in de hypotheek.

Zijn er overige voorwaarden die de hypotheekverstrekker aan de hypotheek stelt?
Er zijn heel veel standaard overige voorwaarden. Maar niet echt specifiek van invloed op de betalingen.

Kan je de woonlasten nog betalen bij het wegvallen van een inkomen?
De woonlasten kunnen we ook bij het wegvallen van een inkomen nog betalen.
Streven is om alle overige lasten terug te brengen, zodat 1 salaris sowieso alle kosten dekt.
Daarnaast uiteraard om op andere manieren dan werken bij een baas onze bronnen van inkomsten te vergroten.
Vind jij het ook zo leuk om de persoonlijke verhalen van andere lezers te lezen? De rubriek 'Woonwoendag' is op zoek naar nieuwe verhalen. Wil jij ervoor zorgen dat we wekelijks kunnen genieten van een mooi woonwoensdagverhaal? Meedoen is een kleine moeite! Mail naar financieelonafhankelijk2015@gmail.com. Via mail ontvang je vervolgens de vragen. Uiteraard ben je vrij om anoniem mee te werken aan deze rubriek. 
 

You Might Also Like

2 reacties

  1. Mooi lage hypotheek. Lijkt wel te moeten lukken in 10 jr toch?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat gaat zeker goed komen. Het liefst nog eerder :)) Voor mijn 51ste verjaardag lijkt me een heerlijk streven.

      Verwijderen

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Popular Posts

Populaire berichten

Populaire berichten