,

De gevaren van de lage hypotheekrente

april 28, 2017

De rente is historisch laag. Dat betekent dat je tegen een lage rente een hypotheek kunt krijgen. Dat is natuurlijk vooral heel erg fijn, maar wees je ook bewust van de consequenties die het kan hebben.

1. Leen niet teveel!

Door de lage rentestand kan je ineens wel dat grote huis kopen waar je altijd al van gedroomd hebt. Maar pas op; het is natuurlijk heel verleidelijk om ook werkelijk dat grotere huis te kopen met bijbehorende hoge hypotheekschuld. Je krijgt weliswaar lagere rentelasten, maar de woning moet natuurlijk ook gewoon afgelost worden. Doordat je meer geld leent, is de aflossing die je maandelijks moet doen hoog. Kijk daarom goed of de maandlasten in verhouding zijn met je inkomen. Kan je de hypotheek ook nog betalen bij een inkomensterugval?


2. Hypotheek aflossen met spaargeld

Een alternatief voor een spaarrekening is extra aflossen op je hypotheek. Vaak kun je per jaar maximaal 10% of 20% boetevrij aflossen. De rente die je bespaart is vaak flink hoger dan de rente op een spaarrekening. Houd er wel rekening mee dat je minder hypotheekrenteaftrek krijgt. Je netto voordeel is daardoor kleiner. Denk er ook goed over na of je het spaargeld kunt missen. Gebruik alleen spaargeld dat je niet nodig hebt als buffer voor als er iets gebeurt.


3. Oversluiten van je hypotheek

Als je rente nog lange tijd vaststaat, dan kun je je hypotheek oversluiten. Je lost dan je bestaande hypotheek af. Bij een andere aanbieder sluit je een nieuwe hypotheek af met een lagere rente. Dit betekent wel dat je een boete moet betalen. Ook maak je kosten voor advies en bijvoorbeeld de notaris. Bereken goed of het loont om de rentevaste periode open te breken.

4. Rentemiddeling

Een alternatief voor oversluiten is rentemiddeling. Je blijft dan bij je hypotheekaanbieder, maar spreekt een nieuwe, lagere rente af. De boete die je betaalt bij oversluiten zit dan als een opslag in je nieuwe rente. Rentemiddeling kan interessant zijn als je de boeterente niet in één keer kunt betalen en toch wil profiteren van de lage rente. Over de hele looptijd is rentemiddeling duurder dan als je de boeterente in één keer betaalt.

5. Ingewikkelde constructies om je hypotheek over te sluiten

In de media en op internet zijn tips te vinden om de oversluitboete te vermijden. Bijvoorbeeld door je huis te verkopen aan een familielid en later terug te kopen. Dit soort constructies zijn risicovol. Er kan in de tussentijd bijvoorbeeld iets gebeuren met jou of de persoon die tijdelijk je huis koopt. Ook mag het waarschijnlijk niet van je bank. 
 
You Might Also Like

0 reacties

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Popular Posts

Populaire berichten

Populaire berichten