,

Spaarrente zakt verder door; gaan we investeren, aflossen of sparen?

juni 20, 2017

De spaarrente bij onze bank is gezakt naar een schamele 0,15%. De verlaging gaat tegenwoordig niet meer met 0,1%, maar met 0,05%. Het is nu wachten op het bericht dat de rente nog maar 0,1% is.

Overstappen
Bij zulke lage spaarrentes ben je geneigd om direct actie te ondernemen. Overstappen naar een andere bank zou een logisch gevolg zijn. Maar ook bij andere banken zijn de spaarrentes laag. Toch kan je met een paar simpele klikken een spaarrente van 0,5% krijgen. Zo heb ik voor het doelsparen met familie en vrienden een spaarrekening geopend bij M.oneyou. De spaarrekening is gratis en de rente is hoger dan bij mijn eigen bank. Win-win!


Investeren, aflossen of sparen?
Door de lage spaarrentes lonkt het om op zoek te gaan naar andere alternatieven. Op 1 augustus zijn onze spaarrekeningen weer op peil. We hebben dan weer spaargeld over (Yes, eindelijk!) , waarmee we meer rendement willen halen dan het huidige rendement op onze spaarrekening. We willen ons eerst richten op het verder aflossen van de hypotheek. Die zit er voor ons op dit moment als volgt uit:

Annuïteitenhypotheek (rente 3,3%)
Openstaande schuld: €106.880,56

Spaarhypotheek  (rente 4,4%)
Openstaande schuld: €115.771,00
Opgebouwd spaarbedrag: €22.899,87

Totale openstaande schuld:  €222.651,56

Als je het opgebouwde spaarbedrag in de spaarhypotheek van de openstaande hypotheekschuld aftrekt, zitten we al onder de 200.000 euro. En dat met een starthypotheek van 333.000 euro. Al die extra aflossingen in de afgelopen jaren hebben dus echt wel zoden aan de dijk gezet.

Behouden
Het hebben van een buffer vinden wij heel belangrijk. Begin januari deden wij onze laatste extra aflossing op de hypotheek. We gebruikten daarbij wat extra spaargeld om van onze aflossingsvrije hypotheek af te komen. Toch hebben we het laatste half jaar niet extra afgelost, ondanks dat het rendement met aflossen hoger ligt als het sparen op onze spaarrekening. De reden hiervoor is dat wij altijd een minimum buffer beschikbaar willen hebben voor onvoorziene situaties.Door de extra aflossing in januari moesten we eerst onze buffer weer op peil brengen. En dat is dus  nu bijna weer het geval... Na maanden 'niets' doen, kunnen we weer stappen maken op onze weg naar financiële vrijheid.

Bijstorten
We beginnen in augustus met het bijstorten van de spaarhypotheek, omdat je daar het meeste rendement op kan behalen. Wil je weten waarom dat het meest aantrekkelijk is? Lees dan mijn eerdere blog over het aflossen en bijstorten in de spaarhypotheek.


You Might Also Like

12 reacties

 1. Lekker is dat he, als je weer verder kunt met aflossen en bijsparen!
  Wij zijn ook bijna weer zo ver.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als hier de spaarrente negatief wordt, kun je ook in Belgie gaan sparen, daar verbiedt de regering een negatieve spaarrente.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik overweeg ook om over te stappen naar een andere bank voor spaarrekeningen. Op dit ogenblik de voorwaarden nog wat aan het overlopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb pas een 1jaars deposito via Savedo geopend. Levert 2% op inclusief welkomstbonus

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wij hebben al jaren moneyou maar daar is de rente niet heel veel hoger..helaas. maar t geld staat er prima. geen zin om steeds alles heen en weer te sluizen. wel jammer om het bedrag te zien groeien, maar het bedrag van rente toch te zien dalen :( het is niet anders. man wil nog niet extra aflossen. er moet nog genoeg aan t huis gedaan worden. de tuin is nu grotendeels op orde. nu is het schilderwerk aan de beurt. man wil dit zelf doen om kosten te sparen. wie weet als we ooit alles op orde hebben (heb je dat ooit met een koophuis) of echt veel geld overhouden op de spaar en alle doel potjes vol zijn, dat hij eindelijk overstag gaat voor extra aflossen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Waarom hou je niet een buffer aan in de vorm van effecten ?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Aflossen is altijd een lekker veilige manier om je spaargeld te investeren.
  Soms vind ik alleen het nadeel dat het geld "voor altijd" weg is, of in ieder geval totdat je je huis verkoopt. Om die reden heb ik nu besloten om naast mijn buffer, ook een bedrag te beleggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Balen dat de spaarrente verder zakt zeg. Ik moet me ook maar eens verdiepen in andere opties. Nu sluis ik nog steeds geld door naar de spaarrekening.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij zitten hopelijk aan het eind van dit jaar ook weer redelijk op pijl, ook wij willen weer eens een aflossing doen. Wij hebben nog een flink bedrag aflossingsvrij, dus die eerst weg werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Fijn dat je buffer weer bijna aangevuld is! Ik heb gister toevallig onze eerste extra aflossing van 500 euro gedaan vanwege een bonus van mijn werk. Onze maandelijkse spaarbedragen gaan voorlopig nog even naar de aanvulling van onze buffer en andere potjes, ondanks dat het aflossen op de hypotheek inderdaad momenteel meer oplevert. Het is toch wel fijn om het direct beschikbaar te hebben op je spaarrekening :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij kunnen helaas niet bijstorten in de spaarhypotheek. Omdat we ook nog wensen voor woningverbetering hebben laten we het geld nu op de spaarrekening en lossen we even niks af. Hopelijk komt er een tijd dat we wel kunnen aflossen, maar met 3 kinderen en 1 inkomen vind ik het wel een uitdaging.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Fijn dat de rente nog lager zakt. Prima voor de aandelen!

  BeantwoordenVerwijderen

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Popular Posts

Populaire berichten

Populaire berichten