Aflosplannen

juli 12, 2017

Het afgelopen half jaar hebben we geen enkele extra aflossing op onze hypotheek gedaan. Dat was even wennen, aangezien we voorheen vaker en meer af konden lossen. Onze buffer moest weer op peil gebracht worden en per 1 augustus zijn al onze potjes weer gevuld. We kunnen dus weer aflosplannen gaan maken.


Meer aflosruimte
Door de verlaging van onze hypotheekrente blijft er maandelijks weer een beetje extra geld over. Daarnaast hebben we geen grote spaardoelen meer en daarom gaan we nu weer even flink knallen met aflossen. De plannen?

 • Iedere maand 500 euro extra aflossen op onze annuïteitenhypotheek, waarbij we kiezen voor looptijdsverkorting
 • 1x maximaal inleggen in de spaarhypotheek
Het voelt lekker om weer concrete plannen te kunnen maken, omdat onze buffer dit weer toe laat.  Door onze lastenverlaging in de afgelopen 2 jaar, voelen we het minimaal in onze portemonnee. De sneeuwbal is bij ons aan het rollen gebracht. En dat terwijl we qua inkomen toch fors achteruit zijn gegaan in de afgelopen periode.

Minder inkomsten
Per 1 augustus neem ik definitief deeltijdontslag. Ik ga dan van een WTF van 1, naar een WTF van 0,6. In de periode van maart tot 1 augustus heb ik mijn ouderschapsverlof ingezet. Wat een luxe om die mogelijkheid te hebben. Het verschil in inkomen + de extra opvangkosten vallen ons tot nu toe erg mee. Maar daarover in een ander blogje meer :)

Hoe gaat het met jullie aflosplannen?
You Might Also Like

13 reacties

 1. Heel erg mooie plannen! En deze lijken me ook qua bedragen mooi om vol te kunnen houden.

  Bij ons gaat het erg goed met aflossen. Mede door onze zorgtoeslag meevaller!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie plannen! Is het eenvoudig bij jullie hypotheekverstrekker om looptijdverkorting te regelen? Bij ons kun je online alleen kiezen om het bedrag per maand te verlagen en moet er een papierwinkel aan te pas komen om looptijdverkorting te krijgen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We kunnen het gewoon aanklikken op het moment dat we een aflossing doen. Ideaal!

   Verwijderen
 3. Oh ja, bij ons liggen de aflossingen mooi op schema voor 10% aflossing op de totale hypotheek dit jaar..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat zijn mooie plannen! Het mooie is dat je financiële middelen zo spreidt over hypotheekdelen.

  Onze aflosplannen liggen op schema. Wij hebben al maximaal boetevrij afgelost op onze aflossingsvrije hypotheek en twee stortingen gedaan in onze bankspaarhypotheek. Volgend jaar doen wij ook weer beide. Welke verhouding wij hebben gekozen lees je terug in dit blog

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lekker bezig!! Ik twijfel toch steeds wel een beetje tussen gewoon doorsparen voor een nieuw huis, of toch aflossen op de hypotheek van vriend, eventueel met een of andere constructie op papier. We betalen naar nu 4% rente op en ik heb het geld in principe gewoon liggen.

  Maar goed, het huis staat niet op mijn naam en het zit dan ook weer (deels) in stenen. Dus ja, wat is dan wijsheid...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Volgende wk dinsdag kunnen we weer onze maandelijkse aflossing doen, daar kijk ik echt naar uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij komen als het goed is aan de 20% aflossing dit jaar. Wij hebben 12.000 afgelost en kunnen nog 20.880 en 6.450 aflossen. De 20.000 zullen we halen. Of de rest dit jaar nog lukt weet ik niet heel zeker omdat wij een nieuwe badkamer krijgen.
  Ook twijfel ik nog steeds over het al of niet doorbreken van de spaarzekerhypotheek. Als we niets doen is die hypotheek weg door de premiebetaling. Breken we het open dan zullen we het restant zelf moeten aflossen. Voorlopig kunnen we nog aflossen want er staat nog een kleine 94.000 euro open. Nog 3 jaar 20% of in gedeeltes. We zien wel wat de toekomst brengt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij zijn nu vooral bezig met onze spaardoelen te halen, inmiddels zijn die ook deels gehaald dus dat is wel heel fijn. Aflossen hebben we even in de wacht gezet, we weten namelijk nog niet goed wat we met het geld gaan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerlijk hè, concrete plannen.
  Wij vieren deze week een feestje: we kregen een flink bedrag terug van de belastingdienst, dat ik doorsluisde naar de hypotheekverstrekker. Daarmee is nu, zeven jaar nadat we hem afsloten, de helft van de aflossingsvrije hypotheek afgelost! Hoera!
  Vanavond uit eten, en dan door voor de andere helft (en de spaarhypotheek verder vol sparen).

  L.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij zitten op een punt waarbij we ons afvragen of het zinvol blijft extra te blijven aflossen op onze hypotheek. Wij mogen per jaar 10% per leningdeel boetevrij aflossen. Onze rente is de komende 10 jaar namelijk 1,5% voor Annuïteit en 1,7% voor aflossingsvrij. (Extra) beleggen is mijns inziens zinvoller, omdat extra aflossen slechts minimale besparingen teweeg brengt. Zit iemand in een soortgelijke situatie en welke keuze hebben jullie daar in gemaakt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wij lossen niet af maar beleggen maandelijks in een indextracker die de wereldwijde aandelenmarkt volgt met lage kosten. Onze hypotheek is nu de 40% van de waarde vh huis. Met zulke lage rentes als die van jullie zou ik ook gaan beleggen (mits je hypotheek maximaal 80% van de waarde van het huis is.

   Verwijderen
 11. Het kan altijd beter ;) Ik ben ongeduldig. Wil heel snel van de studieschuld af, we zijn er opeens zó klaar mee. Maar dan gaat het toch niet snel genoeg voor mijn gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Popular Posts

Populaire berichten

Populaire berichten